Vitalni interesi

Foto:avaz.ba

Vaskrs je u Srebrenici prošao mirno, onako kako i može u malom, ranjenom, opustošenom gradu iz kojeg odlazi i ono malo, nakon rata preostalih, njegovih stanovnika. Srbi su prekjučer proslavili svoj najveći praznik, komšije Bošnjaci im čestitali i bavili se svojim nedjeljnim obavezama, a svi skupa strepili da kakav maloumnik ili stranački poslušnik zaista ne pokuša ostvariti nešto od suludih prijetnji koje je banjalučka ATV objavila dan ranije.

Podsjetimo, režimski medij s američke crne liste, bez konkretnih izvora i do kraja jasnih motiva, objavio je vijest da nekoliko udruženja planira da u Srebrenici izazove nemire. Prema morbidnom scenariju, na kojem bi i Risto Đogo pozavidio, Bošnjaci su na Vaskrs trebali oskrnaviti mezarje u Potočarima, a za to optužiti Srbe, koji bi tako bili predstavljeni kao nasilni i spremni na sve?!

Nije ovo prva, a vjerovatno ni posljednja dezinformacija zbog koje će građani da strepe, a policijske agencije pojačavaju mjere sigurnosti. Val poruka mržnje, podjela, najava nemira, sukoba i kineskih zidova pokrenuli su političari, pa je logično da im se priključe i njihovi mediji, analitičari, stranački aktivisti i besposleni na društvenim mrežama ili tvrdokorni nacionalisti koji u drugačijim okolnostima ne znaju ni živjeti. Kao što je logično i da svaki od ratobornih pokliča, prijetnji ili laži budu sankcionirani.

Ipak, i na primjeru Srebrenice se čini da građani postaju svjesniji da im opasnost ne prijeti od komšije, već upravo od neodgovornih politika koje na opasnom putu, kojim nas vode, vide isključivo vlastiti, sitan šićar. Normalan život, bolji standard, sigurnost, evropski put i perspektiva vitalni su nacionalni interesi Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Oni koji im, umjesto toga, nude nove avanture i ratove ostat će beznačajni likovi na tamnim stranama historije ovih prostora.

avaz.ba