14.maj:Dan sjećanja na ubijenu goraždansku mladost

U prisustvu brojnih građana i roditelja ubijene djece upriličen je performans  pod nazivom „U tvoje ime govorim“ čime je obilježen je 14 maj dan sjećanja na ubijenu djecu Goraćda u periodu od 1992 do 1995 godine. Na srazmjere zločina najviše je danas ukazalo izgovaranje imena i prezimena svakog ubijenog djeteta. Za ove zločine još uvijek niko nije odgovarao što je posebno bolno za roditelje ubijene djece.

Saima Turković izgubila je kćerku od 5 i po godina, dok joj je druga ranjena.

“ I ja sam tada ranjena od granate, troje je poginulo,  a nas četvero je ostalo ranjeno. Ja sam 1994. godine rodila još jednu kćerku  ali nikad ne mogu nadomiriti onu što sam izgubila.  Ovo je teško danas, jednako kao i prvog dana. Kada su pročitali njeno ime i kada je jedan od dječaka stavio igračku za nju, bilo mi je loše, ali došla bih pa kad bih puzala jer ovo mi puno znači i moram živjeti život zbog ostale djece. Tužno je da do danas niko nije odgovarao za zločine nad nevinom djecom a nas kao roditelje slabo iko I spominje” – kazala je Turković.

Majka ubijenog Harisa, Mirsada Čaušević teško se nosi sa emocijama.

“Moj Haris poginuo je 14. aprila 1994. i taj dan neću zaboraviti dok sam živa. Drago mi je što se obilježava ovaj dan, da se ne zaboravi. Nije mi lako doći ovdje, teško je ali skupim hrabrosti I uvijek ću dolaziti I posjećivati njegov mezar I uvijek ću pričati istinu. Još nikad niko nije odgovarao za ubijanje naše djece niti se neko trudi da se sazna ko je pobio našu djecu. Nekad vjerujem a nekad I ne vjerujem da će ikada iko odgovarati. Voljela bih da je ovdje više roditelja ubijene djece, da stanu u prvi red i iskažu svoju bol”, kaže Mirsada.

Autorica performansa profesorica Bosanskog jezika i književnosti Senada Aleta istile kako je ovaj dan važno obilježiti dostojanstveno.

“ U ime sve i jednog djeteta koje je ubijeno, 151 koliko ih je upisano na spomeniku.  Njihovi vršnjaci čitali su njihova imena a njihov život je pokazao koliko nama djeca moraju biti sveta svakog trenutka, u ovom gradu, državi, bilo kojoj državi u svijetu. i djeca i mi odrasli koji radimo sa djecom šaljemo I danas poruke da je rat najveće zlo na svijetu jer uzima ono što nam je najdraže” , ističe Aleta.

U programu obilježavanja 14 maja, sjećanja na ubijenu djecu Goražda učestvovali su mališani goraždanskih vrtića i učenici osnovnih i srednjih škola. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom grada Goražda i Fondacije „Istina za Goražde.