U Goraždu izvedena predstava „Žena a šef?“

Članovi dramske sekcije OŠ „Husein ef. Đozo“ pred brojnom goraždanskom publikom izveli su pozorišnu predstavu „Žena a šef?“ autorice Munire Kovač – Devlić, profesorice bosanskog jezika i književnosti.
Kroz poučnu i aktuelnim dešavanjima nadahnutu predstavu, akteri su poslali ozbiljne poruke o potrebi uvažavanja i ukidanja segregacije po bilo kojem osnovu.
Autorica Munira Kovač – Devlić ističe kako je sintagma „Žena a šef?“ sadržana u naslovu predstave na Balkanu često još uvijek nespojiva, ili gotovo u pravilu dobije pežorativno, pogrno značenje
 „ Dešava se nešto loše, strašno, što smo nekada govorili „tamo negdje“, sada se dešava  ovdje.  Nažalost, u posljednje vrijeme glavna tema je femicid i skoro je postala svakodnevnica užasna vijest koju pročitamo, što je užasno i poražavajuće.  Ipak, ovo nije problem koji je nastao prije deset, trideset godina, već je to nažalost  dio naše kulture, tradicije,  , gdje se jasno zna i postavlja granica – ukoliko si žena, ne možeš ovo ili ono, a ukoliko si muškarac dozvoljeno ti je sve, samo zato što pripadaš određenoj grupi“ – ističe ona.
Potcrtava da zdrav odgoj djece znači zdrava budućnost te da kroz predstavu, uz smijeh ali i ozbiljne poruke, djeca ukazuju kakvu budućnost žele, te da je na odrasilma da im je omoguće.
„Nadam se da su odrasli shvatili naše poruke. Predstavu smo radili jako dugo i uvijek kada biram temu razgovaram sa učenicima jer njima je jako važno da ih neko sluša i čuje. Zabpravimo koliko su naša djeca hipersenzitivna i koliko bolje vide i koliko više osjećaju. Zajedno smo odlučili da  tema bude femicid i općenito neravnopravost u bilo kojem smislu. Ako možemo doprinijeti nekoj borbi, naša poruka  jeste da nema nikakve segregacije, da nema podjele sam zato što pripadate određenoj grupi, zato što ste muškarac ili žena. Nekada se i žene pogrešno izražavaju pa kažu „ženska prava“ koja ne postoje, već se bore za osnovna ljudska prava koja treba da pripadaju svakom čovjeku“ – naglasila je autorica predstave.
FOTO GALERIJA: