Nervni slom: Ovo su simptomi na koje trebate obratiti pažnju

FOTO:ilustracija

Ovaj pojam se često kolokvijalno koristi za opisivanje trenutka emocionalnog kolapsa, ali njegova klinička definicija obuhvaća niz simptoma

Tempo današnjeg života i brojne obaveze, kako privatne tako i poslovne, nerijetko se dešava da se osoba osjeti preopterećeno, pod stresom ili ima osjećaj da puca. Međutim, treba biti oprezan prije nego se desi da ti osjećaji pređu u nešto ozbiljnije, nervni slom.

 

 

Niz simptoma

Ako se pitate kako izgleda nervni slom, imajte na umu da se ovaj pojam često kolokvijalno koristi za opisivanje trenutka emocionalnog kolapsa, ali njegova klinička definicija obuhvaća niz simptoma koji ukazuju na značajan psihološki stres.

Prepoznavanje znakova nervnog sloma ključno je za pravovremenu intervenciju i podršku.

Stalna anksioznost i napadi panike

Jedan od karakterističnih znakova nervnog sloma je stalna tjeskoba. Pojedinci mogu doživjeti česte napade panike koje karakteriziraju iznenadni napadi intenzivnog straha ili nelagode, praćeni fizičkim simptomima kao što su ubrzani otkucaji srca, znojenje, drhtanje i otežano disanje.

 

Ove epizode mogu biti iscrpljujuće i mogu se pojaviti bez vidljivog okidača.

Ekstremne promjene raspoloženja

Ozbiljne promjene raspoloženja, u rasponu od euforije do dubokog očaja, mogu ukazivati na nadolazeći nervni slom. Pojedinci se mogu osjećati kao da su na emocionalnom rollercoasteru, nesposobni kontrolirati svoje osjećaje ili reakcije na vanjske podražaje.

Ove fluktuacije u raspoloženju mogu poremetiti svakodnevno funkcioniranje i opteretiti lične odnose.

Nesanica ili promjene u obrascima spavanja

Poremećeni obrasci spavanja, uključujući nesanicu ili prekomjerno spavanje, uobičajeni su prethodnici nervnog sloma. Stalne poteškoće s uspavljivanjem, učestalo buđenje tokom noći ili doživljavanje noćnih mora mogu pogoršati osjećaj iscrpljenosti i emocionalnu nestabilnost.

Društveno povlačenje i izolacija

Ljudi na rubu nervnog sloma često se povlače iz društvenih interakcija i izoliraju se od prijatelja, porodice i kolega. Mogu se osjećati nepovezano s drugima, vjerujući da nitko ne razumije kroz šta prolaze ili se mogu bojati da će biti osuđivani ili kritizirani.

Povlačenje iz društva može pojačati osjećaj usamljenosti i pogoršati probleme mentalnog zdravlja.

Poteškoće s koncentracijom

Kognitivni simptomi, kao što su poteškoće s koncentracijom, problemi s pamćenjem i poremećeno donošenje odluka, česti su tokom nervnog sloma. Pojedinci se mogu teško fokusirati na zadatke, zadržati informacije ili donijeti jednostavne odluke, što dovodi do smanjene produktivnosti i povećane frustracije.

Fizički simptomi i tegobe

Hronični stres i tjeskoba mogu se očitovati u fizičkim simptomima kao što su glavobolje, gastrointestinalni problemi, napetost mišića i umor.

Te se fizičke tegobe mogu pogoršati tokom nervnog sloma, dodatno pridonoseći općoj nelagodi pojedinca.

Osjećaji beznađa i očaja

Prožimajući osjećaj beznađa i očaja crvena je zastavica za nervni slom. Pojedinci se mogu osjećati preplavljeni negativnim mislima, vjerujući da je njihova situacija beznadna i da se stvari nikada neće popraviti.

Ovaj osjećaj očaja može dovesti do suicidalnih ideja u teškim slučajevima i zahtijeva hitnu intervenciju.

Zanemarivanje brige o sebi

Tokom nervnog sloma pojedinci mogu zanemariti aktivnosti samonjege kao što su higijena, zdrava prehrana ili vježbanje.

Također se mogu boriti da ispune svoje odgovornosti na poslu, u školi ili kod kuće, što dovodi do osjećaja krivnje, neadekvatnosti i samoprijezira.

 

 

Avaz