U Općini Pale u FBiH obilježeni Dani otpora Hrenovice

U općini Pale u FBiH danas je obilježena 32.godišnjica otpora  Hrenovice. Evocirane su uspomene na 22. Maj 1992. Godine kada je izvršena agresija na ovaj dio Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde te kada su stanovnici Hrenovice odlučno stali u odbranu svojih domova.
Tim povodom delegacije boračkih udruženja, općine te ministarstva za boračka pittanja BPK Goražde položili su cvijeće na spomen obilježja, hair česme I šehidska mezarja,  odajući počast poginulim braniocima ovih prostora.
Načelnik općine Almin Ćutuk naglašava da je riječ o jednom od najznačajnijih datuma
u novijoj historiji  općine Pale u FBiH
“ Na današnji dan 1992 godine Hrenovica je napadnuta I zapaljena od strane agresora, I to je dan  kada su naši borci pružili otpor i dali do znanja neprijatelju da neće proći ono što su zamislili. Poslije toga, važno je napomentuti da se desio 27. septembar kada su naši branioci oslobodili Hrenovicu koja nikada više nije pala u ruke agresora” – kazao je Ćutuk.
Naglašava da se dan kada su stanovnici u ovom dijelu BPK bili prinuđeni napustiti svoja ognjišta, zaslužuje da se pamti
 “ Dostojanstveno se sjećamo dana kada smo gledali Hrenovicu kako gori i moramo pamtiti. Nažalost, mnogi šehidi  su dali živote za odbranu ovih prostora I oni su nas zadužili. Veliku obavezu imamo da nastavimo putem odbrane i održavanja ovih prostora koje su oni oslobodili. Šesti Hrenovački bataljon je odigrao jako veliku ulogu u odbrani ovih prostora ne samo općine Pale u  FBiH već I cijelog kantona, jer su naši borci bili na svim linijama gdje je postojala potreba” – naglasio je načelnik Općine Pale u FBiH.