Prilagodite ishranu visokim temperaturama: Pet namirnica koje je poželjno konzumirati tokom juna

FOTO:Shutterstock/Klix.ba

Iako ljeto još uvijek nije zvanično počelo, brojni ljekari, dijetetičari i nutricionisti savjetuju da se važno prilagoditi nešto laganijoj i zdravijoj ishrani kako bi nam bilo lakše podnijeti visoke temperature.

S tim u vezi, dijetetičarke Nicole Rodriguez i Wendy Jo Peterson otkrile su koje je namirnice poželjno jesti u junu. Iako je uglavnom riječ o povrću ili voću, jedna namirnica mogla bi vas iznenaditi.

Artičoke

Artičoka i nije tako popularna namirnica na našim jelovnicima, ali budući da su dobar izvor vlakana, mogu biti odličan dodatak brojnim obrocima. Jedna artičoka srednje veličine otprilike sadrži 60 kalorija, 3,5 grama proteina te sedam grama vlakana. Bogata je kalijem, koji je važan elektrolit za regulaciju ravnoteže tečnosti u tijelu.

Breskve

Breskve, ali i drugo koštuničavo voće dobar je izbor tokom ljetnih dana. Međutim, dijetetičarka Rodriguez posebno ističe zašto bismo trebali jesti breskve. Jedna breskva srednje veličine sadrži samo 80 kalorija, tri grama vlakana i dva grama proteina. Osim toga, sadrži i beta karoten, važan antioksidans koji se pretvara u vitamin A i važan je za imunitet i zdravlje očiju.

Rabarbara

Poput artičoki, rabarbara nije toliko popularna namirnica. Međutim, ona je izvrstan dodatak slanim i slatkim jelima, a može se koristiti i kao dodatak prirodnim sokovima. Jedna šolja rabarbare sadrži 30 kalorija i dva grama vlakana.

“Rabarbara se izvrsno slaže sa sezonskim bobičastim voćem kako bi se napravio zabavan, aromatičan kompot za uživanje uz grčki jogurt, tost ili slane proteine”, kaže Peterson.

Jagode

Dijetetičari svakodnevno preporučuju jagode i to s dobrim razlogom. Naime, jedna šolja jagoda sadrži 50 kalorija, tri grama vlakana i 85 miligrama vitamina C, a poznato je da vitamin C igra važnu ulogu za imunitet i proizvodnju kolagena u koži.

Svježi sir

klix