Banane biste trebali jesti svaki dan, evo i zašto

FOTO:ilustracija
Banane su jedno od najpopularnijih vrsta voća, čest su odabir mnogih pojedinaca koji redovno vježbaju.

Ako svakodnevno konzumirate banane, s vremenom biste mogli primijetiti neke od ovih četiri zdravstvenih dobrobiti.

Imat ćete više energije

Banane su izvrstan izvor raznih minerala, vlakana i vitamina, ali su posebno poznate po sadržaju kalija. Unošenje kalija kroz prehranu ključno je za rad mišića i cjelokupnu tjelesnu funkciju. Oni koji su često fizički aktivni trebali bi često jesti banane jer kalij u njima pomaže s oporavkom mišića i sprječava grčeve. Oni koji ne unose dovoljno kalija češće će biti umorni i doživljavati grčeve u mišićima.

Mogli biste imati bolju probavu

Kalij nije jedina korisna hranjiva tvar po kojoj su banane poznate; one također sadrže značajnu količinu vlakana. Banane su snažan izvor vlakana, što apsolutno može pomoći u probavnom procesu. Vlakna pomažu kod pokretljivosti stolice i volumena, što znači da mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog sistema.

Možete smršaviti

Ako pokušavate smršavjeti na zdrav način, uključivanje banana u prehranu odlična je opcija za to. Banane mogu podržati zdrav gubitak težine ako se pravilno kombiniraju s proteinima, vlaknima i zdravim mastima.

Ovo voće bogato je rezistentnim škrobom koji podržava zdravu razinu šećera u krvi te sprječava nagle skokove i padove energije. Ti skokovi mogu dovesti do nakupljanja masti, žudnje za hranom, prejedanja te žudnje za šećerom i ugljikohidratima.

Nećete toliko često biti bolesni

Jedenjem banana svaki dan podržavate rad imunološkog sistema. Dijelom je to zato što banane podržavaju zdravlje crijeva, ali razlog je i u hranjivim tvarima koje se nalaze u ovom voću.

Banane su odličan izvor hranjivih tvari, uključujući kalij, magnezij, vitamin C, bakar, vitamine B i antioksidanse. Sve te hranjive tvari podržavaju imunološki sistem pa je uključivanje banana u vašu prehranu mali način da pomognete tijelu da se zaštiti od štetnih virusa i infekcija.

 

klix