Ovih sedam vrsta voća trebate jesti ako želite izgubiti salo na stomaku

FOTO: Faktor
Ako imate salo na stomaku i želite ga izgubiti, ali ne želite ići na drastične dijete, možda biste u prehranu trebali uključiti neku od ovih vrsti voća. Ove vrste voća trebalo bi jesti više puta sedmično, a bilo bi idealno kada biste u danu pojeli voćku ili dvije koje se nalaze na ovom popisu. U nastavku donosimo sedam vrsti voća koje će vam s vremenom pomoći da izgubite salo na stomaku i poboljšate zdravlje.
Jabuke
Kako prenosi Health Shots, jabuke su bogate dijetalnim vlaknima, posebno pektinom, koji pomaže u osjećaju sitosti i smanjenju apetita. Osim toga, jabuke su niskokalorično voće, što ih čini izvrsnom namirnicom ako želite smršati. Antioksidansi u jabukama, poput kvercetina i flavonoida, mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje metabolizma, pridonoseći gubitku masnoće oko trbuha.
Bobičasto voće
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, prepuno je antioksidansa, vitamina i vlakana, prenosi Health Shots. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u regulaciji probave i dulje održava osjećaj sitosti, smanjujući vjerovatnost prejedanja. Bobičasto voće također ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje značajne skokove u nivou šećera u krvi, pomaže u kontroli inzulina i smanjuje nakupljanje masti.
Ananas
Ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže u probavi te smanjuje nadutost i upale. Ovo tropsko voće također je bogato vitaminima i antioksidansima koji podržavaju zdravlje metabolizma i gubitak masnoće. Isto tako, visok sadržaj vode u ananasu pomaže da ostanete hidrirani i siti te kontrolira pretjeranu želju za prejedanjem.
Banane
Banane predstavljaju izvrstan izvor kalija koji pomaže u ravnoteži nivoa natrija u tijelu te smanjuje zadržavanje vode i nadutost. Također sadrže otporni škrob, vrstu ugljikohidrata koji potiče oksidaciju masti i smanjuje skladištenje masti. Konzumiranje ovog popularnog voća može pomoći da se osjećate sito i zadovoljno, smanjujući vjerovatnost prejedanja i smanjujući salo na trbuhu.
Lubenica
Lubenica je hidratantno voće s visokim udjelom vode i malo kalorija. Konzumiranje lubenice može pomoći da ostanete siti i zadovoljni. Studija objavljena u časopisu Nutrition otkrila je da lubenica također može pomoći u kontroli krvnog pritiska kod osoba s prekomjernom težinom zbog sadržaja aminokiselina, prenosi Health Shots.
Kivi
Kivi je hranjivo voće, bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima. Vlakna u kiviju poboljšavaju probavu i sprječavaju nadutost, dok ga niska kalorijska vrijednost čini savršenim dodatkom dijeti za mršanje. Također, sadrži i aktinidin, enzim koji pomaže u probavi, dodatno podržava zdravlje probavnog sistema i smanjuje salo na trbuhu.
Avokado
Avokado je odlična namirnica za konzumaciju ako želite smanjiti salo na stomaku. Ovo voće sadrži visok udio zdravih masnoća, posebno onih mononezasićenih. Te masti mogu pomoći u smanjenju abdominalne masnoće potičući osjećaj sitosti i smanjujući ukupni unos kalorija. Vlakna u avokadu pomažu probavi i sprečavaju nadutost, što s vremenom utiče na ravniji stomak.
Coolstayle magazin