Goražde domaćin 14. Sportskih igara mladih BiH

Goražde je danas domaćin 14. Plazma sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine u sklopu kojih je ujedno ove godine održan i Dan sporta u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK).
U  igrama učestvuju osnovci i srednjoškolci svih škola sa područja BPK Goražde, a one su svečano otvorene na platou Gradske dvorane „Mirsad Hurić“  gdje su plamen zajedno upalili učenici i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.
„   Vodeći se činjenicom da je Grad Goražde oduvijek bio grad sporta odlučili smo da i ove godine u saradnji sa Udruženjem za sport i rekreaciju mladih organizujemo Sportske igre mladih i da našoj djeci pružimo priliku da se takmiče u različitim disciplinama i pokažu ono najbolje. Posebno smo ponosni na činjenicu da danas realizujemo i zajednički inkluzivni projekat za svu našu djecu i omogućimo im da se takmiče u utrci na 60 metara čime želimo poručiti da sva djeca imaju jednaka prava i mogućnosti“ – poručio je gradonačelnik Imamović koji je zajedno sa djecom odjeljenja sa posebnim obrazovnim potrebama istrčao prvu trku.
Za učenike nižih razreda osnovnih škola organizirana su takmičenja u atletici te igri između dvije vatre, dok su se stariji takmičili u nogometu, košarci  te odbojci na pijesku.
Organizatori naglašavaju da su  Sportske igre mladih  najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi  uz napomenu da su u  proteklih 13 godina  okupile preko 517.000 dječaka i djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj igara je doprinos razvoju tolerancije, solidarnosti, i poštivanju različitosti.
„ Treći smo put u Goraždu gdje je danas ujedno i Dan sporta i organizirali smo ih u nekom drugom obliku te smo zahvalni gradskoj upravi na gostoprimstvu. Goražde će danas popodne dobiti svoje prve predstavnike na velikom finalu koje se održava od 18 do 20.juna u Sarajevu, a najbolji će predstavljati našu zemlju na međunarodnom takmičenju koje će se održati u avgustu u Splitu“ – kazala je projekt kordinatorica SIM-a Emina Deliahmetović.
Naglasila je da se Sportske igre mladih zalažu da sva djeca imaju jednaka prava i mogućnosti
„ Specijalna olimpijada je već 14 godina naš partner u svim aktivnostima i cilj je uključiti djecu sa poteškoćama kako bi im bile dostupno sve kao i drugoj djeci u cijeloj zemlji“ – dodala je ona.
Partneri SIM-a BiH u Goraždu uz gradsku upravu su i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK i Populacioni fond UN-a.
Dio SIM-a u Goraždu bit će i koncert Dženana Lončarevića koji će se u gradu na Drini održati 12. Juna.
Sportske igre mladih tokom turneje radosti posjetiće ukupno 46 gradova i općina u Bosni i Hercegovini na svom putu do velikog finala u Sarajevu. Zajedno sa Olimpijskim komitetom BiH, igre i ove godine promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair-playa na terenima širom BiH.