Nikšić i Lakić posjetili Ginex, najavili nova zapošljavanja i povećanje proizvodnje

Delegacija Vlade FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem posjetila je goraždansku kompaniju UNIS Ginex.

Oni su sa direktoricom Ginexa Dženanom Turković i ostatkom uprave razgovarali o poslovanju Ginexa, rezultatima rada i planovima kompanije u naredom periodu.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić iskazao je ovom prilikom zadovoljstvo ostvarenim rezultatima Ginexa te istakao da će sa novim pogonom i montažom novih mašina u zadnjem kvartalu ove godine goraždanska kompanija doživjeti još veći uspjeh.

Potrebna modernizacija

“Morate biti zadovoljni kad vidite zadovoljne radnike sa kvalitetnim platama, sa odličnim uslovima života i kad vidite da uz 800 treba još radnika da se zaposli. Modernizacija je nešto što treba i ovoj fabrici, ali i BiH, ali moramo voditi računa da fabrike čiji je većinski vlasnik država ne mogu voditi računa samo o profitu već i socijalnom aspektu, da zapošljavaju ljude iz Goražda, a ne da smanjuju broj radnika”, rekao je Nikšić.

Dodao je da predstoji izazovan period, ali i da čestita upravi Ginexa na ostvarenim rezultatima.

“Mi smo danas razgovarali i o raspodjeli dobiti koja nije raspoređena u protekle tri godine, nekih 40-tak miliona KM gdje će Vlada FBiH kao većinski vlasnik dati podršku da 50 posto tih sredstava ide u kapital i povećanje vrijednosti firme kako bi se moglo i dalje nastaviti sa investicijama i razvojom, naravno voditi računa i o isplati dividende dioničarima, ali i drugim stvarima”, poručio je Nikšić.

Podrška upravi

Ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH Vedran Lakić rekao je da su na sastanku tražili povećanje obima proizvodnje.

“Kroz povećane kapacitete uslijedit će to u narednom periodu, čak i za 100 posto. Zatraženo je povećanje broja zaposlenih radnika, odobreno je 133, a 99 je već uposleno. Zatražili smo bolju koordinaciju sa svim ostalim preduzećima namjenske industrije i Ginex to stopostotno uvažava. Modernizacija proizvodnog pogona je jedna od smjernica i vidimo da se to dešava u Ginexu, zato smo zahvalni za sve što je urađeno i podržavamo upravu Ginexa”, naglasio je Lakić.

Ovom prilikom istaknuto je da je prošla godina bila rekordna po ostvarenoj dobiti, a ove godine proizvodnja će nastaviti značajno da raste.

“Mi smo krenuli veoma ambiciozno. Proizvodnja i prodaja odvija se prema predviđenom planu i vjerujem da ćemo već u avgustu premašiti rezultate iz 2023. godine. Značajna dobit će omogućiti da nastavimo sa našim investicionim ulaganjima, proširenjem proizvodnih kapaciteta i zapošljavanjem novih radnika”, istakla je Dženana Turković, generalna direktorica Ginexa.

Delegacija Vlade FBiH posjetila je i Gradsku upravu gdje je razgovarala sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem i njegovim pomoćnicima.