Određen pritvor komandantu Drinske brigade zbog sumnje na ratne zločine iz 1993. godine

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Postupajući tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog Ramiza Durakovića iz Prijepolja, a Sud BiH je prihvatio prijedlog.
Duraković je lišen slobode na GP Uvac, a pod istragom je tužilaštva i sumnjiči se da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu komandanta Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.”On je osumnjičen da je kao komandant 43. Drinske brigade, sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima brigade, nakon što su preko teritorije Crne Gore ušli na područje pod kontrolom VRS, 14.2.1993. godine učestvovao u napadu na sela Šapiće, Trpinje i Trojan u kojima je živjelo stanovništvo srpske nacionalnosti, gdje su pripadnici 43. Drinske brigade pucanjem iz automatskog oružja ubili jedanaest civila među kojima su bili stariji muškarci i žene, kao i jedno dijete.

Najstarija žrtva imala je 73, a najmlađa 14 godina. Također, pri napadu su i ranili pet civila srpske nacionalnosti, među kojima su bile dvije maloljetne žrtve”, navodi se u zvaničnom saopćenju Tužilaštva BiH.

Nakon izvršenog napada, kako su naveli iz tužilaštva, pripadnici 43. Drinske brigade, zajedno sa osumnjičenim Durakovićem, vratili su se na područje općine Goražde.

“Osumnjičeni je kao nadređena osoba pripadnicima brigade koji su izvršili zločin, iako je znao da je zločin počinjen, jer je i sam neposredno sa pripadnicima brigade kojima je komandovao sudjelovao u pomenutoj akciji, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da izvršioci zločina budu procesuirani i kažnjeni”, saopćeno je.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana iz krivičnog zakona SFRJ.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opasnosti od bjekstva jer su za osumnjičenim koji je napustio BiH i bio nastanjen u inostranstvu više godina dugo tragale pravosudne i policijske agencije BiH te posjeduje i državljanstvo Njemačke i odlaskom iz BiH postao bi nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

“Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je održano ročište na kojem je postupajući tužilac detaljno obrazložio razloge za pritvor, nakon čega je Sud BiH i odredio pritvor prema osumnjičenom”, saopćeno je.

klix.ba