Održan 27.ljetni pohod Grebak put života

U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” danas je počeo 27. ljetni pohod “Grebak – put života”, kojim goraždanski planinari nastavljaju njegovati sjećanje na sve ono što je Grebak značio u najtežim ratnim danima u opkoljenom Goraždu.

Odali počast svima

Oko 80 učesnika iz Goražda, Sarajeva, Gradačca i drugih gradova BiH jutros je krenulo od spomen-obilježja “Goražde grad heroj, svojim braniocima” gdje su položili cvijeće i odali počast najhrabrijim sinovima ove zemlje.

Učinili su to i na Grepku gdje su odali počast svima koji su stradali na putu spasa, od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama, tokom agresije na BiH.

– Raduje nas činjenica da ove godine u ljetnom pohodu učestvuje veći broj mladih koji trebaju znati kakve su golgote proživljavali stanovnici opkoljenog Goražda u vrijeme dok su prolazili bespućima Grepka i Kacelja kako bi donijeli hranu za svoje porodice u najteže ratno doba. Ove pohode i organizujemo kako bi se sve to sačuvalo od zaborava – naglasio je predsjednik PK „Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić.

Historijski sat

Učesnici pohoda na putu od Grepka do Rude Glave, u dužini od oko 48 kilometara, zaustavljaju se na mjestima stradanja gdje se uz kratki historijski sat upoznaju sa onim što se dešavalo u ratnom periodu, odajući počast svima koji su stradali na tom lokalitetu.