Zabilježene su prve ovogodišnje tropske noći: Dva mjesta u BiH se izdvajaju

FOTO:klix
U Gradačcu i u Bihaći prethodne dvije noći bile su tropske sa temperaturom iznad 20 stepeni Celzijusa, što su ujedno i prve ovogodišnje tropske noći.
Već dvije noći utastopno Gradačac i Bihać bili su užareni i to zbog minimalnih temperaturara zraka koje su bile izrazito visoke.To ih je učinilo gradovima u kojima su ove godine zabilježene prve tropske noći, saopćio je meteorolog Bakir Krajinović.

“Nije ovo ništa neobično, tropske noći u prošlosti su se dešavale i tokom maja. Međutim, siguran sam da je sinoć bilo tegobno svima u ovim gradovima, ali i drugdje jer su minimalne temperature zraka bile dosta visoke kako na sjeveru tako i na jugu Bosne i Hercegovine”, kazao je on.

Što se tiče prognoze za naredne dane, nastavit će se toplo vrijeme, ali uz mogućnost lokalnih nepogoda u vidu kiše, pljuskova i grmljavine.

Danas će širom zemlje puhati jugo povremeno umjerenom jačinom, ponegdje na udare i jak.

Sutra u jutarnjim i prijepodnevnim satima u Krajini i na zapadu zemlje mjestimično može biti prolazne kiše. Kasnije tokom dana posvuda bi se zadržalo pretežno sunčano i suho vrijeme uz pojačan jugo. Malo niže dnevne temperature u odnosu na prethodne dane.

Navečer se očekuje prodor hladne fronte sa sjevera, uz koji bi tokom noći utorak(11.06.) u Krajini i na sjeveru Bosne bilo mjestimično kiše i pljuskova sa grmljavinom.

 

klix