Pobjednički pehar turnira osvojila ekipa FK “Goražde”

Foto:bpk.gov.ba

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” održan je 30-ti  po redu memorijalni malonogometni turnir u čast legendarnog komandanta Meha Drljevića – Deda i saboraca.

Poručujući da na ovaj način Goražde slavi heroje sjećajući se njihove neprocjenjive uloge i žrtve u odbrani Goražda od agresije, turnir je sinoć svečano otvorio Avdo Mirvić, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

U svom obraćanju Mirvić je ukazao na značaj obilježavanja istaknutih ličnosti i događaja, s akcentom na heroje odbrambeno-oslobodilačkog rata koji su položili živote, kako bi odbranili ovaj prostor i stanovnicima ovog kantona omogućili slobodu koju danas uživaju.

Foto:bpk.gov.ba

Učesnici dvodnevnog turnira bili su seniorske ekipe FK “Goražde”, “EMKA Bosnia”, MNK “Drina”, NK “Budućnost” Banovići, MNK “TOM-CAT” Tuzla i KMF “Pljevlja”, a odigrani su i susreti pionirskih selekcija goraždanskih klubova.

Najboljim ekipama i igračima na turniru dodijeljeni su pehari i medalje.

Zatvaranju turnira prisustvovao je i predsjednik Nogometnog saveza FBiH Dragan Soldo.

Podsjetimo, prije 29. godina na lokalitetu Sjenokosa 16. juna tokom izvođenja borbenih zadataka poginuo je komandant Meho Drljević i njegovi saborci,  Hasib Mirvić, Ferid Topuz, Senadin Obuća, Mustafa Mirvić, Esmir Adžović, Emsad Herenda, Ibro Šahbaz, Sadat Kamenica, Elvir Kanlić, Mensur Ramović, Alija Mehović, Enver Čavrk, Enver Perla i Halil Herak.

Bila je to jedna od najvećih tragedija koja je zadesila 31. Drinsku udarnu brigade i Goražde, a skoro tri decenije poslije žive sjećanja saboraca na neustrašive mladiće koji su se hrabro suprostavili agresoru koji je sa okolnih brda sijao smrt po nekadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

bpk.gov.ba