Ansambl narodnih igara I pjesama Centra za kulturu Goražde obilježio 27 godišnjicu rada

Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde cjelovečernjim koncertom  sinoć je  obilježio 27 godišnjicu uspješnog rada i postojanja.
Brojnoj publici u velikoj sali Centra za kulturu  predstavilo se više od 150 članova svih generacija, koji su igrom i pjesmom  pokazali  samo dio kulture, tradicije i običaja  koje  više od dvije i po decenije njeguje ovaj kolektiv.
„ Ponosni smo na naš Ansambl koji dugi niz godina uspješno baštini naše tradicijske vrijednosti, folklornu igru I pjesmu, ali moram reći da smo mi puno više od jednog folklornog društva. Tačnije, mi smo jedna velika porodica u kojoj se njeguju sve vrijednosti koje su  sve ove godine doprinijele da u ansamblu stasaju brojne generacije uspješnih I moralnih  ljudi” – kazao je rukovodilac I koreograf ansambla Muhidin Đozo – Kiko koji je folkloru posvetio cijeli svoj život.
Zahvalan je svima koji su tokom protekle više od dvije I po decenije dali doprinos u radu ovog kolektiva
“  Kroz ansambl je proteklih godina prošlo na stotine članova svih generacija koji su dali veliki doprinos njegovom radu kao istinski kulturni ambasadori Goražda, BPK I BiH. Drago nam je da smo uspjeli u nastojanju da izrastu u zdrave ličnosti” – napomenuo je on.
Uz ostale na koncertu je premijerno izvedena  koreografija “Igre iz Podrinja” posvećena prerano preminulom članu Elviru Geci
“ Pripremali smo je jako dugo I posvetili našem Geci koji je bio duša ovog ansambla I učestvovao u njenoj pripremi, ali nažalost nije dočekao njeno prmeiejrno izvođenje. Davao je sebe nesebično za ansambl I koreografiju ćemo zvati po njemu, a tamo gdje je on stao, nastavila su njegova djeca tako da će on uvijek biti  njegov dio” – pojasnio je Đozo.
Za potrebe koreografije “Igre iz Podrinja” urađena je I nova nošnja  koju su šili vrijedni članovi Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK u radionici “Životna pomoć”,  a sredstva je izdvojilo ministarstvo za obrazovanje, malde, nauku, kulturu i sport.
Čestitke Ansamblu povodom 27. Rođendana ovom prilikom uputila je resorna ministrica Adisa Alikadić – Herić I gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.
Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde osnovan je 13. Juna 1997 godine na inicijativu grupe entuzijasta na čelu sa tadašnjim direktorom ove ustanove rahmetli Elvedinom Hreljom te Muhidinom Đozom. Nastavljajući tradiciju nekadašnjeg KUD-a „Alija Hodžić“ u proteklih 27 godina u rad Ansambla  smjestilo se hiljade sati učenja, proba, stotine koncerata, prijateljstava I susreta širom BiH, regiona, Evrope i svijeta.
FOTO GALERIJA