Obratite pažnju: Ovo su česti znakovi visokog holesterola

FOTO:Društvene mreže

 

Treba voditi računa o ishrani

Mnogi znaju za izraz ”visoki holesterol’, no ne znaju što on zapravo znači. Visoki holesterol je u biti ono što se događa kada se masne tvari nakupljaju u krvi.

Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), glavni uzrok je pretjerano uživanje u masnoj hrani, nedovoljno vježbanje, prekomjerna težina, pušenje i pijenje alkohola. Jedini problem je što nema mnogo simptoma, tako da su mnogi ”potpuno nesvjesni” da ga imaju, prema britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost.

Ali, ako ne znate da patite od visokog holesterola, izloženi ste riziku od srčanog ili moždanog udara..

Mogući znakovi visokog holesterola: Imate 40 ili više godina, imate previše kilograma, visoki holesterol ili srčani problemi prisutni su u vašoj porodici.

 

Holesterol može dovesti do bolesti perifernih arterija (BPA), što je stanje koje se razvija kada se masne naslage nakupljaju unutar arterija i obično se koncentriraju u stopalima, piše Daily Star.

Šta učiniti kako biste spriječili visoki holesterol: Smanjite unos masne hrane poput mesnih pita, maslaca i kolača, jedite više hrane s nezasićenim mastima, poput lososa, hljeba od cjelovitih žitarica, voća i povrća, vježbajte najmanje dva i po sata sedmično, prestanite pušiti, smanjite alkohol.

Avaz