Projekat SELLS: U Općini Foča u FBiH podjela mehanizacije za 40 korisnika

U Općini Foča u FBiH danas je izvršena podjela poljoprivredne mehanizacije za 40 korisnika, čime je na području ove lokalne zajednice okončan  projekat SELLS.
 Riječ je  o zajedničkom projektu švicarskog Caritasa  i Općine Foča u F BiH, uz učešće samih korisnika iznosom od 25 posto, a ukupna vrijednost dodjeljene mehanizacije iznosi 145.000KM.
Ragib Gabela iz naselja Filipovići ističe  da je zahvaljujući SELLS projektu dobio opremu koja će umnogome olakšati njegove svakodnevne obaveze
„Ja sam aplicirao za kopačicu za plastenike i mnogo mi znači, imam nešto mašina ali ovu nisam imao i dobro je došlo jer će mi olakšati puno. Mašina je došla u prave ruke, da proizvodim hranu sebi, djeci, unučadima, pomoći ću i komšijama, pa nešto i naplatiti“ –kazao je Gabela.
Načelnik općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija napominje d aje riječ o trećoj  fazi SELLS projekta, čiji je cilj pružanje podrške socijalno ugroženim kategorijama stanovništva da pokrenu ili poboljšaju ekonomske aktivnosti kroz povećanje poduzetničkog duha.
„Ove godine se završava projekat što se tiče podjele mehanizacije, a od ukupnog  iznosa sredstava sa 39.000 KM učestvovao je Caritas, oko 70.000 KM izvdojila je općina i ostalo korisnici. Radi se o jako značajnoj poljoprivrednoj mehanizaciji koju su korisnici mogli birati do iznosa od 5.000 KM a koja će koristiti ljudima na prostoru naše općine“ – kazao je Sofradžija.
Dodao je da je tokom trogodišnjeg projekta oko 88 korisnika  dobilo ovakav vid pomoći.
„ Vrijendost projekta za tri godine je oko 300.000 KM i jako je značajan projekat za ovako malu lokalnu zajednicu kojim je obuhvaćeno puno domaćinstava“ – istakao j enačelnik Općine Foča u FBiH.
 Premijer BPK Goražde Edin Ćulov podsjetio je da je projekat u kontinuitetu podržavala i kantonalna Vlada
„ Ovaj projekat se provodi i u Gradu Goražde kao i u općini Pale u FBiH i Vlada BPK je pružala podršku tokom protekle tri godine. Ove godine smo najmanje podržali što se tiče općine Foča u FBiH ali načelnik se potrudio i obezbjedio više sredstava, a ove godine ima i najviše korisnika njih 49. Značajan je to projekat sa kojim ljudi imaju mogućnost da lakše obavljaju sve poljoprivredne aktivnosti za dobrobit cijele zajednice“ – kazao je Ćulov.