Zastupnici SDA Sandžak predali Skupštini Srbije na usvajanje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Narodni poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Selma Kučević i Ahmedin Škrijelj predali su na usvajanje Skupštini Srbije Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Prijedlog Rezolucije podržao je svojim potpisom i narodni poslanik Šaip Kamberi ispred Partije za demokratsko djelovanje.

“Ovom Rezolucijom najoštrije se osuđuje genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u Srebrenici jula 1995. godine, te se u skladu sa Rezolucijom koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 11. juli proglašava za Dan sjećanja”, saopćeno je iz SDA Sandžak.

Kako se dodaje, rezolucijom se naglašava poštovanje presuda međunarodnih sudova koji su nepobitno utvrdili da se u Srebrenici desio genocid i to da će se adekvatno kazniti svi oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince koji su proglašeni krivim pred međunarodnim sudovima.

“Usvajanjem ove Rezolucije Skupština Srbije napraviće ispravan korak ka stvaranju trajnog stabilnog mira u regionu i skinuti odgovornost sa novih generacija za zločine koje je neko počinio u njihovo ime”, saopćeno je.

Prijedlog ove Rezolucije proslijeđen je Ambasadama zemalja Kvinte (Sjedinjene Američke države, Italija, Nemačka, Velika Britanija i Francuska).

 

klix