Goraždani “Stali za čovječanstvo” i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Goraždani su I ove godine danas  simbolično odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.
Sa svih munara na području Muftijstva goraždanskog tačno u podne učena je salla, kojom se u skladu sa islamskom tradicijom oglašava nečija  smrt.
U to vrijeme kroz aktivnost “Stani za čovječanstvo“ građani su stali na mjestu gdje u se zatekli a na pet minuta obustavljen je i saobraćaj na Trgu branilaca grada,  čime je odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.
„Stani za čovječanstvo“ jedna je od aktivnosti koju je  Muftijstvo goraždansko, u saradnji sa Vladom BPK Goražde, organizovalo u sklopu obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.
“ Godinama Muftijstvo goraždansko I Mreža mladih organizuju niz aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Dio toga je ova aktivnost “Stani za čovječanstvo” tokom koje se obustavlja I saobraćaj I sugerišemo svim našim građanima da tih pet minuta dok se uči salla, zastanu I odaju počast svim žrtvama genocida u Srebrenici jer ovim simboličnom gestom nastojimo iskazati  suosjećanje sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici, s namjerom d apamtimo te uz želju da se takvo zlo nikada I nikome ne ponovi” – pojasnila je koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Amela Mujagić.
 U svim džamijama Muftijstva goraždanskog  učiće se Ja-sin za šehide u Srebrenici. a aktivnosti se nastavljaju  i dan poslije dženaze u Potočarima.
U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu “Alija Izetbegović” u Goraždu i “Omladinskom mostu” u Ustikolini 12.jula bit će održan tradicionalni performas “Nema te na kahvi”.