Međunarodni dan šaha-umjetnost na 64 polja

Šah za mnoge nije samo igra i jedan obični sport. Za većinu je to život i umjetnost koja se treba svladati pomoću uma, kreativnog razmišljanja i otvorenosti prema novim izazovima uz korištenje različitih strategija kako bi se na kraju izrekle dvije, svima poznate, pobjedničke riječi Šah-mat.

Na današnji dan, 20. jula, obilježava se Međunarodni dan šaha širom svijeta, igre i umjetnosti koja se sve više počela razvijati kada je na današnji dan još 1924. godine  osnovan Međunarodni šahovski savez (International Chess Federation- FIDE.

Porijeklom iz Indije i to iz 5. stoljeća, pod nazivom Chaturanga, šah je vrlo vjerojatno jedna od najstarijih igara koje poznajemo. Nakon širenja u Perziju koju kasnije osvajaju Arapi, šah je tako kao igra u kojoj se mora razmišljati proširio i na južni dio Evrope. Kao današnji oblik razvio se u 15. stoljeću, a, iako je bilo brojnih pokušaja zabrane igranja šaha, od kojih su neke dolazile i iz kršćanskog svijeta, šah se uspio zadržati sve do danas.

Kroz historiju šah se razvijao sve više i to toliko da su nastajali različiti radovi i objavljivane različite knjige sa strategijama kako što bolje igrati šah, koja su pravila te kako povući pravi potez u pravo vrijeme. Počela su se održavati i različita takmičenja na koja su dolazili brojni igrači šaha koji su se htjeli dokazati.

Međunarodni dan šaha obilježava se od 1966. godine  službeno, a prvo moderno takmičenje u šahu održano je u Londonu 1851. godine, a pobjedu je odnio Adolf Anderssen iz Njemačke.

Za igru šaha potrebno je strpljenje, smirenost, koncentracija i taktičnost. Uvijek je potrebno razmišljati unaprijed, ali ipak ostati u sadašnjem trenutku kako vas niko ne bi mogao omesti. Trebate imati potpunu koncentraciju kako bi kvalitetno pratili tok igre jer ako nešto propustite – gubite. Zvuči li vam poznato? Život je, vjerovali vi ili ne, vrlo sličan šahu. Dovoljan je jedan trenutak nepažnje i suočeni ste s porazom: Šah-mat.

U životu gubimo i pobjeđujemo, ali jedno bez drugog nije moguće jer samo na ovaj način možemo postati bolji i naučiti koliko sreća zapravo vrijedi.

Šah je za neke samo igra, za neka borba, umjetnost, nauka ili život, ali sigurno donosi veliku sreću onima koji ga igraju.

radioilijas.ba