Potpisani ugovori sa korisnicima sredstava po javnom pozivu za podršku razvoju kulture

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić-Herić potpisala je danas ugovore sa korisnicima novčanih sredstava po Programu utroška sredstava sa ekonomskog koda – Tekući transferi za kulturu u 2024. godini.

U cilju stvaranja uslova za razvoj i afirmaciju kulture i tehničke kulture na prostoru našeg kantona, resorno ministarstvo izdvojilo je 50.000 KM, a korisnici čiji projekti će biti sufinansirani odabrani su putem javnog poziva.

Podržano je ukupno petnaest projekata, od toga osam projekata JU „Centar za kulturu“ Goražde , a sredstva su odobrena i lokalnim zajednicama Foča i Pale u FBiH, na ime sufinansiranja manifestacija “Dani kulture, sporta i turizma – Ustikoljansko ljeto 2024. godina“ i „Pračansko ljeto 2024. godina“, te za realizaciju projekata udruženja koja se bave kulturnom djelatnošću.

Ova sredstva samo su dio planiranih u budžetu za ovu namjenu u 2024. godini, a kako je naglašeno ministarstvo će i u narednom periodu izdvojiti značajan dio finansijskih sredstava za razvoj kulturnih sadržaja na prostoru BPK Goražde.

 

bpkg.gov.ba