Druga večer Festivala prijateljstva uz hitove Harisa Džinovića

Goražde je sinoć bilo domaćin brojnim posjetiocima Festivala prijateljstva, koji su uživali u koncertu narodne muzike sa Harisom Džinovićem kao glavnim izvođačem.

Prije nastupa, Džinović je novinarima otkrio da je prvi put na ovom festivalu, te je tek izlaskom na scenu osjetio pravu atmosferu grada na Drini, gdje je dočekan s velikim oduševljenjem.

„Čuo sam za ovaj festival, ali nikada nisam bio ovdje. Ovo je prvi put da sam tu, prvi put da sam pozvan da pjevam“, rekao je u kratkom razgovoru s novinarima.

Kazao je da se drži svog standaradnog i isprobanog repertoara, a pjesme poput “I tebe sam sit kafano”, “Laže mjesec”, “Dajte vina hoću lom”, “Sjećaš li se one noći”, “Kako mi nedostaješ”, “Ostariću neću znati”, “Muštuluk”, “Jesu l’ dunje procvale”, “Pariške kapije” i drugi hitovi odzvanjali su Goraždem.

Za novi album, kaže, nije siguran, ali „možda do kraja godine bude, trebalo bi nešto biti“.

Koncert je započeo s njegovim klasičnim hitom “Zavoljeh te ludo”, a publika je zajedno s Džinovićem pjevala sve njegove najpoznatije pjesme tokom večeri. Sa više od četiri decenije prisustva na muzičkoj sceni, Džinović je svojim nastupom oduševio sve prisutne i pokazao zašto je jedan od kraljeva meraka i narodne muzike.

Prvi dio večeri na glavnoj festivalskoj pozornici pripao je vokalno-instrumentalnom ansamblu “Behar” iz Goražda. Njihova izvedba sevdalinki, posebno pjesmama posvećenim Drini i Goraždu, dodala je posebnu čar drugoj noći Festivala prijateljstva, naglašavajući njihovu ljepotu, značaj i prisustvo u kulturnom životu grada.

Za one kojima je bilo malo pjesme i plesa, svoju zabavu mogli su nastaviti na after partijima koji se održavaju svaku festivalsku noć u unutrašnjosti Ljetnog kina Centra za kulturu Goražde.

Prije koncerta održan je i Drugi susret dijaspore pod nazivom „Prijateljstvo i Grad na Drini“, čiji je cilj povezati goraždansku dijasporu sa lokalnim stanovništvom, političarima i privrednicima. Dijelom susreta bila je i Bosanska avlija, sadržaj namijenjen promociji bosanske tradicije, kulture i tradicionalnih jela.

U sklopu Festivala prijateljstva u Goraždu se danas održava Državno prvenstvo u slalomu u organizaciji Kajakaškog kluba Buk. Na centralnoj bini večeras će nastupati Marchelo, Zona Isključenja i Konvoj.

Novina Glas Goražda/PR služba Festivala

Foto: PR služba Festivala