Goražde domaćin državnog prvenstva u kajaku, takmiči se u disciplini slalom

U Goraždu se održava otvoreno državno prvenstvo u kajaku u disciplini slalom, a takmičenje u organizaciji Kajakaškog kluba Buk okupilo je brojne kajakaše iz BiH, ali i Srbije i Sjeverne Makedonije.

“Imamo dvije startne liste. Na državnom prvenstvu učestvuju takmičari iz BiH, dok je otvoreno namijenjeno svima, tu su učesnici iz Srbije i Sjeverne Makedonije. Ovo je kruna našeg višemjesečnog rada i istinska promocija ovog sporta i našeg grada i kantona”, poručuje potpredsjednik KK Buk Sanin Herenda.

Takmičari su se proteklih dana pripremali u okviru Razvojnog kajak kampa koji je održan na Modranu kod Ustikoline. Trener KK Čačak i internacionalni sudija Zoran Novaković prezadovoljan je organizacijom regionalnog kampa gdje su kajakaši imali odlične uslove za treniranje nakon čega mogu očekivati najveće rezultate.

“Imali smo odličan doček, a lokalitet je prelijep, Drina je prelijepa i čista što je rijetkost vidjeti. Mi smo bili u Švicarskoj, na njihovoj rijeci, ali Drina je još ljepša. Mi ove godine podržavamo ovaj pilot projekat regionalnog kampa za kajakaše što je pokrenuo KK Buk i nama se izuzetno dopalo i mislim da ima svoju budućnost”, kazao je Novaković.

Između ostalih na prvenstvu učestvuje i KK Vrbas iz Banja Luke čiji je član Nemanja Stanković već vozio prvu trku.

“Prvi put smo ovdje, staza je bila djelimično teška. Zadovoljan sam, idem po medalju, ali vidjet ćemo”, kaže Stanković.

Otvoreno državno prvenstvo ove godine dio je 27. Internacionalnog Festivala prijateljstva, a sutra će se održati i Međunarodna utrka prijateljstva u disciplini spust (klasic i sprint), uz učešće brojnih kajakaša.