Marčelo u Goraždu: Političke elite nas održavaju u stanju konstantne tenzije koja više nikom ne treba

Marko Šelić Marčelo, srbijanski muzičar, kolumnista i pisac prvi put je gostovao na festivalu prijateljstva u Goraždu, gdje je održao fenomenalan koncert kao dio večeri u kojoj su još svirali Zona Isključenja i Konvoj.

Marčelo se sa bendom publici predstavio na samom početku večeri, a prethodno je razgovarao sa novinarima, između ostalog, i o festivalu prijateljstva koji u svom imenu promoviše najljepše ideje, mir, toleranciju i ljubav, tako potrebne ovakvoj današnjici koju Marčelo kritikuje godinama kroz svaki segment svog rada, kolumne, prozu ili muziku.

“Svaka izgradnja prijateljstva nam je prijeko potrebna jer, nažalost političke elite u svim ex yu republikama baš rade na izgradnji neprijateljstva, onako ispod žita, iako to zvanično ne kažu uvijek tako, ali suštinu vidimo jer nas održavaju u stanju konstantne tenzije koja više ne treba nikome, nikad nam nije trebala, ali sad tek sigurno ne. Izgradnja mira i prijateljstva je bukvalno posao za sve nas, za svakog pojedinca koji živi na ovim prostorima. U ovih 20 godina kako sam u javnosti moje interesovanje je bila ova naša situacija na ex yu prostorima, ali zabrinjava to što, u medjuvremenu, ni svijet nije nikako na dobrom mjestu. Čini mi se, otkako sam na ovom svijetu, 41 godinu u mom životu je svijet generalno na najgorem mjestu kad gledamo globalno. Utoliko su važniji ovi naši mikro pokušaji u našoj avliji i sigurno mnogo znače”, kazao je Marčelo.

Iako su Marčelo i njegov bend sa svakom pjesmom koju su izveli ostavili snažan i upečatljiv dojam na publiku ipak, posebno emotivna bila je izvedba “Ostrva mržnje”, jake antiratne pjesme s njegovog posljednjeg albuma Nojeva Varka.

“Ako si protiv ratova i za pomirenje našeg naroda u mojoj zemlji, a vjerujem da ih ima i kod vas, koji ti kažu da to radiš zato što mrziš svoj narod i svoju zemlju zato što si izdajnik i strani plaćenik. I kad ti to pričaju 20 godina malo pobjesniš i snimiš nešto kao što je sljedeća pjesma koja počinje jednom bajkom… “, poručio je Marčelo publici.

I dok Marčelo otkriva da od septembra kreću pripreme za novi album, Zona isključenja koja je svoje sugrađane počastila novim sjajnim koncertom izvela je i dvije nove pjesme.

Publika je uživala i u nastupu grupe Konvoj.