Promovisano drugo izdanje zbirke Juris na snove i istoimeni dokumentarni film

U okviru XXVII Internacionalnog “Festivala prijateljstva” Goražde 2024. sinoć je u Velikoj sali Centra za kulturu promovisana zbirka pjesama “Juriš na snove”.

Obzirom da se ukazala potreba za reprint izdanjem ove značajne zbirke pjesama nastalih davne 1995.godine od grupe autora iz Goražda, priprema je izvršena u izvornom tekstu, a izdavač je JU “Centar za kulturu” Goražde, reprint izdanje štampana je uz podršku Bzk Preporod Goražde.
Nakon promocije prikazan je i dokumentarni filma “Juriš na snove” autorski rad Munevera Perle , kamera i režija Almira Hukića i dizajn zvuka Ajdin Kitan.
Oni donose priču o jedinstvenoj zbirci poezije koja je štampana u ratnom Goraždu 1995.godine, u svega 50 primjeraka, a simboličan je odgovor goraždanskih pjesnika na stanje beznađa tokom opsade grada duge 1336 dana.
Konceptualno, film čine dvije dimenzije. Prva je historijskog značaja jer je film svjedok i čuvar tog vremena i čina koji i danas ima nemjerljivu vrijednost.
Druga dimenzija ovog filma je kulturološkog karaktera i značaja. Priča o tome kako i u teškom vremenu mogu da se stvaraju umjetnička djela i brani umjetnost. Film oslikava snagu, maštu, duh jednog bića, jednog etnosa, iskazanog kroz poeziju. Zadaća mu je da pokaže snagu duha i vjere u život u uslovima kada se sve bilo urotilo protiv života.
U filmu je predstavljeno deset autora, od kojih tri nažalost više nisu među živima, Ibro Čustović, Samer Veljan i Senad Pezo.