Ovaj međuobrok godi srcu

FOTO:ilustracija

Visoki holesterol ozbiljan je problem, a ako se ne liječi, može dovesti do nakupljanja masnoće u arterijama, što u konačnici uzrokuje začepljenje arterija

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), povišeni holesterol uzrokuje 2.6 miliona smrti godišnje. Visoki holesterol ozbiljan je problem, a ako se ne liječi, može dovesti do nakupljanja masnoće u arterijama, što u konačnici uzrokuje začepljenje arterija.
Zdravstveni radnici kažu postoji ukusan međuobrok koji bi mogao biti koristan za ljude koji žele smanjiti holesterol.
Prema istraživanju Britanske dobrotvorne ustanove za srce (BHF), jedenje šake orašastih plodova moglo bi doprinijeti ostvarenju ovog cilja. Bogati su nezasićenim mastima i vlaknima te mogu pomoći u snižavanju kolesterola.
– Orašasti plodovi dobar su izvor nezasićenih masti, vlakana i drugih hranjivih tvari. Zasitni su i čine ukusnu te praktičnu zamjenu za grickalice poput čokolade, kolača i drugih grickalica, koje su obično bogate zasićenim mastima. Međutim, birajte opcije bez dodane soli ili šećera i jedite male porcije – oko 30 grama – ističe BHF, izvještava Daily Express.

Ovaj savjet podržava i dobrotvorna organizacija Heart UK, koja preporučuje konzumaciju 28 do 30 grama orašastih plodova dnevno.
Faktor