Bivši učenici, prijatelji i poznanici se opraštaju od žrtava monstruoznog ubistva u Sanskom Mostu

Gordana Midžan, Nisveta Kljunić i Nijaz Halilović (prvi red); Foto: Facebook
Gordana Midžan, Nisveta Kljunić i Nijaz Halilović (prvi red); Foto: Facebook
Direktor Mješovite srednje škole Nijaz Halilović, profesorica engleskog jezika Gordana Midžan i školska sekretarica Nisveta Kljunić žrtva su jučerašnjeg stravičnog zločina kojeg je počinio domar škole Mehemed Vukalić.
On je jučer u jutarnjim satima ušao u školu i iz automatske puške ubio njih troje. Prve informacije iz istrage sugeriraju da je ubica imao neriješene radno-pravne sporove sa institucijom u kojoj je bio zaposlen. Navodno je ranije razgovarao sa školskom upravom o svom radnom statusu, a protiv njega je bio pokrenut disciplinski postupak.Policijski službenici su jučer oko 16 sati završili uviđaj u školi, a pogrebno društvo je odvezlo tijela ubijenih te će najvjerovatnije biti naložena njihova obdukcija.

Za sada još nije poznato da li će u Sanskom Mostu biti proglašen dan žalosti, a termin dženaze i sahrane ubijenih bit će poznat naknadno.

Također, zbog ovog događaja, izgledno je da će biti prolongiran i početak školske godine.

U međuvremenu, na društvenim mrežama brojni prijatelji i rodbina se opraštaju od žrtava ovog stravičnog zločina.

Jedna od onih koji su se oprostili od profesorice Midžan je njena bivša učenica Hanna Dizdarević.

“Kao neko ko je imao čast četiri godine da sjedi u klupi i prisustvuje časovima cijenjene profesorice Gordane Midžan imam potrebu da napišem ovo što slijedi. Poštovana, voljena, omiljena moja profesorice, ne postoje riječi kojima se bol i tuga koju trenutno osjećam mogu opisati, Pored toga što ste izvrstan predavač, Vi ste jedno divno ljudsko biće, jedna divna i graciozna žena, primjer… Uvijek ću se rado sjećati osmijeha na Vašem licu, zvuka Vaših potpedica koji odjekuju hodnikom gimnazije, Vašeg stila, Vaših toplih savjeta koji su meni kao tinejdžerki dosta pomogli i koje dan danas pratim.

Trudili ste se da nastava bude održana što kvalitetnije, ozbiljnije, ali nikad niste mašili priliku da na licima svojih učenika izazovete osmijeh”, napisala je.

Kako kaže, Midžan je važila za pravednog profesora.

“Pamtit će dok sam živa kad ste mi upisali jedinicu u dnevnik jer sam šaptala drugu iz klupe. Kad se oglasi zvono koje bi označilo kraj časa, preobrazili bi ste se iz profesorice Gordane u nama svima omiljenu Gocu… Pričali bi ste o svojim studentskim danima, svojim ljubimcima, davali bi najbolje ljubavne savjete, najljepše komplimente… Posljednji put sam Vas vidjela na maturi svoje sestre, izgledali ste prelijepo kao i ubičajno, zagrlile smo se, udijelile komplimente jedna drugoj, voljela bih da sam Vas barem još jednom vidjela nakon toga. Zbirka bi se mogla napisati o sa vama provedenim trenutcima… “Only english Hana, please.” My beloved teacher, the light of my highschool days, my rolemodel, my fashion icon, the lovliest woman I ever got to know. Gordana Midžan. May your beautiful soul rest in peace”, napisala je.

Također, mnogo prijatelja i poznanika se oprostilo i od direktora Halilovića, kao i od sekretarice Kljunić.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanjao odgoja, nauke i kulture BiH oprostilo se od svojih članova.

“Duboko potreseni i ožalošćeni primili smo vijest o ubistvu troje uposlenih Gimnazije u Sanskom Mostu. Desio se nezapamćen zločin u školi, mjestu kojem nasilje ne pripada, školi koja treba biti oaza empatije, mira i života. Izražavamo iskreno saučešće porodicama nastradalih, svim kolegicama i kolegama, učenicima i roditeljima, te građanima Sanskog Mosta”, naveli su.

Od žrtava su se oprostili i brojni bosanskohercegovački političari kao što su član Predsjedništva Denis Bećirović, ministar odbrane Zukan Helez i premijer Federacije Nermin Nikšić.

klix.ba