Kanton Sarajevo donirao četiri vozila MUP-u BPK Goražde

MUP-u BPK Goražde danas su predata četiri motorna vozila sa policijskim uređajima vrijednosti oko 130 000 maraka, što je donacija MUP-a Kantona Sarajevo odnosno Vlade Kantona Sarajevo. To je bio i povod zajedničkog sastanka delegacija izvršne i zakonodavne vladti Kantona Sarajevo i BPK Goražde u zgradi MUP-a, a ovom prilikom najavljen je i nastavak vrlo značajne saradnje kojoj je cilj jačanje i podrška institucija BPK Goražde prevashodno MUP-a.

“Ovo je samo jedan u nizu primjera podrške koju nam daje MUP Kantona Sarajevo, preko svoje vlade, mi u narednom periodu očekujemo i druge oblike pomoći, finansijska sredstva za školovanje novih kadeta na Akademiji pri FUP-u za što je procijenjena vrijednost oko 160 000 maraka”, kazao je Nusret Hubjer, ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

On je naglasio da je MUP BPK Goražde trenutno u fazi drugog konkursa prijema novih policijskih službenika.

“Od traženih 30 trenutno je 24 prošlo sve faze testiranja tako da u narednom periodu očekujemo još ljekarske i sigurnosne provjere. Prijem policijskih službenika i ove godine, kao i prethodni put radimo po metodologiji Kantona Sarajevo, koja je zasnovana na principima transparentnosti, zakonitosti,  pravednosti i inovativnosti. Saradnja se nastavlja i kroz druge vidove podrške Vlade Kantona Sarajevo”, ističe Hubjer.

Podrška BPK Goražde je strateško opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo naglasio je ovom prilikom Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Mi smo još 2019. tokom posjete MUP- u BPK Goražde shvatili da je MUP  potkapacitiran i odlučili smo da nešto uradimo po tom pitanju, obezbjedili smo donaciju oko milion maraka vrijednosti opreme, a sada nastavljamo i dalje, donirat ćemo još 40 pištolja, obuku kadeta ćemo finansirati i ono što želimo podcrtati da smo smo sretni da je MUP BPK Goražde preuzeo našu metodologiju odabira policijskih služebnika. Jer,  ukoliko taj odabir izvršimo kako treba i u naše redove dovedemo najsposobnije, a ne one koji su putem korupcije došli do policije, mi ćemo imati jaku i sposobnu policiju  i imat ćemo sigurno društvo. To je je naš cilj posebno za Goražde koje ima svojom georafskom pozicioniranošću poseban značaj za sve nas”, poručio je Katica.

Važnost saradnje istakli su i predsjedavajući Skupštine Kantona Elvedin Okerić i premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

FOTO GALERIJA