U Goraždu u toku obuke za predsjednike i zamjenike biračkih odbora

Gradska izborna komisija (GIK) Goražde ovih dana provodi obuku za kandidate za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.
Predsjednica GIK-a Amira Borovac naglašava da je cilj obuke osposobiti kandidate kako bi na svim biračkim mjestima dali puni doprinos  i u skladu sa pravilima i procedurama proveli izbore.
 U skladu sa planom obuka za edukacije, održan je prvi dan edukacije za drugu grupu  svih kandidata koji su se javili na javni poziv CIK-a za ove pozicije ili eventualno onih koji su se javili na javni oglas GIK-a Goražde da žele biti na rezervnoj listi, u slučaju da se dovolljan broj kanDidata ne prijavi putem CIK-a
„ Počeli smo sa drugim ciklusom obuke i za Grad Goražde treba da obučimo 74 osobe koje moraju pristupiti svim modulima obuke kako je definisano  planom i programom CIK-a  te na kraju polagati i test. Ukoliko kanDidati zadovolje  60 posto  od ukupnog testa oni će biti predloženi CIK-u da ih imenuje“ – pojasnila je Borovac.
Podsjetila je da je CIK BiH u dva navrata raspisivala javni oglas za predsjedNike i zamjenike biračkih odbora
„ U prvom krugu javio se mali broj zainteresovanih osoba, međutim kasnije u toku drugog javnog poziva i putem rezervne liste mi smo uspjeli popuniti kompletno članstvo u biračkim odborima. Struktura kandidata je šarolika i u njoj imamo veći broj visoko obrazovanog kadra, doktora, nastavnika, državnih službenika i drugih profila, što nam daje nadu  da će se ovinm izborima pristupiti na jedan ozbiljan i odgovoran način“ – istakla je Borovac koja je ujendo i certificirani instruktor za ovaj vid edukacija za istočnu Bosnu te će one biti provedene i za susjedne općine.
„ Goražde se nametnulo kao lider u ovom procesu i mi smo postali jedan mali regionalni edukativni centar. Pored zadataka da izvršimo obuku za predsjednike i zamjenike biralkih odbora za Grad Goražde, CIK je nama dodjelila ulogu da izvršimo edukaciju i za kaniddate za predsjednike i zamjenike biračkih odbora  u Novom Goraždu, općini Foča u FBiH,  veliki je broj kandidata koji će nam doći iz Rogatice, pa čak i iz Višegrada, tako u narednoj sedmici imamo i te dodatne  obaveze, a samnom radi i član izborne komisije iz Foče“ – navela je Borovac.
Napomenula je da GIK Goražde između ostalog trenutno radi i na unosu podataka za glasanje putem mobilnog tima te da je donesena odluka o formiranju još jednog
„ Prvobitno je planirano  formiranje tri mobilna tima, međutim, prema broju prijavljenih birača i nakon izlaska komisije na teren kako bi uzeli izjave od njih, ispostavilo se da je vrlo teško teško doći do nekih osoba koje se nalaze u udaljenim i zabačenim mjestima i selima. Stoga smo odlučili da, zbog razuđenosti prostora, formiramo i četvrti mobilni tim kako bi svim glasačima koji su se prijavili za glasanje putem mobilnog tima to i omogućili 6. Oktobra“ – kazala je predsjednica GIK-a Goražde. .