Ljiljan u pink boji označava simbolična početak mjeseca borbe protiv karcinoma

Simboličnim osvjetljavanjem goraždanskog ljiljana u pink boju zvanično je počeo “Oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke”, a na ovaj način Udruženje građana za borbu protiv karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” Goražda skreće pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti.

Mersiha Pecikoza, dopredsjednica Udruženja Biser ističe da na različite načine članice nastoje probuditi svijest o prevenciji bolesti i ranog otkrivanja karcinoma, te ukazati na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ta bolest otkrije u kasnoj fazi.

“Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji.Udruženje Biser na sve moguće načine pokùšava doprijeti do svijesti građana na ukazujući na važnost prevencije, u ovom slučaju prevencije karcinoma dojke. Ako se otkrije na vrijeme u 95 slučajeva karcinom je izlječiv. Udruženje maksimalne napore ulaže u prevenciju tako što educira građane o vršenju samopregleda i obaveznog godišnjeg pregleda ultrazvukom ili mamografijom zavisno o starosnoj dobi žene”, ističe Pecikoza.

U BPK Goražde mogu se vršiti oba pregleda i to besplatno.

 

“Mi apelujemo na građane da pola sata u godini posvete svom zdravlju.Toliko traju oba pregleda, a život je jedan. Karcinom ne bira. Svjetska zdravstvena organizacija ima podatak da će u narednih 50 godina svaka osma žena oboljeti od karcinoma dojke u nekoj svojoj životnoj dobi”, upozorava Pecikoza.