Iz BPK Goražde u Općinu Jablanica upućena interventna pomoć

Kantonalni štab Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde pružit će podršku u saniranju posljedica izazvanih elementarnim nepogodama u općinama Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak I Kreševo. Iz BPK Goražde, u Općinu Jablanica upućena je interventna pomoć u vidu materijalno-tehničkih sredstava i opreme.
Kantonalni štab civilne zaštite BPK  Goražde, na vanrednoj sjednici razmatrao je mogućnost pružanja podrške stanovnicima općina pogođenih katastrofalnim poplavama. Štab je zadužio Kantonalnu upravu civine zaštite da organizuje odlazak uposlenika u Općinu Jablanica, kako bi dostavili interventnu pomoć u materijalno-tehničkim sredstvima i opremi, odnosno 550 litara pitke vode, denzinfekciona sredstva, alate, čizme i isušivače za vlagu, za potrebe stanovništva ove općine pogođene elementarnim nepogodama.
Komandant  Kantonalnog štaba civilne zaštite i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite BPK Goražde zaduženi su da u što kraćem roku razmotre stanje i mogućnosti korištenja namjenskih sredstava sa podračuna, koja bih se koristila za pružanje pomoći općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona pogođenim poplavama I klizištima.
Također, Kantonalna uprava civilne zaštite BPK Goražde zadužena je da sačini listu raspoloživih firmi, MTS-a i ljudstva sa područja BPK Goražde, koji bi se u narednom periodu angažovali u pružanju pomoći općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.
 Informacije o situaciji na terenu prikupljene putem operativnog centra o potrebama stanovništva ovih općina, neophodno je dostaviti KŠCZ BPK Goražde koji će u stanju pripravnosti kontinuirano zasjedati dok traje stanje prirodne nesreće na području Federacije BiH.
Kantonalna uprava civilne zaštite konstantno prati situaciju i na području BPK Goražde kako bi mogla blagovremeno reagovati po pitanju zaštite ljudi i materijlnih dobara.