Podsjetnik za birače

Iz GIK Goražde podsjećaju građane da na biračkom mjestu trebaju staviti na uvid jedan od tri važeća identifikaciona dokumenta , ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

“Napominjem da prilikom glasanja, pomoć drugog lica mogu dobiti samo lica sa invaliditetom, slijepa lica ili lica koja su nepismena, a da bi ostvarili svoje pravo dužni su na biračko mjesto donijeti dokumente kojima to dokazuju. Nepismene osobe trebaju donijeti ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument u kojem su upisana dva iksa ili je rubrika za potpis prazna”, pojasnila je Amira Borovac, predsjednicde GIK-a Goražde.

Ona je upozorila birače da obrate pažnju prilikom preuzimanja glasačkih listića, dva u dvije boje, da na svakom da bi bio važeći mora biti otisak pečata i potpis ovlaštene osobe za izdavanje listića

“ Svim biračima savjet da posebnu pažnju prilikom glasanja obrate na glasačke listiće. Za izbor gradonačelnika listić je važeći ako se označi samo jedan od ponuđenih kandidata. Takođe, za politički subjekt , samo jedan se može označiti. Unutar jednog političkog subjekta glasač može označiti samo tri kandidata, a ukoliko se zaokruži  četvrti ili peti kandidat,  listić će biti važeći samo za politički subjekt ali ne  I za te kandidate I molimo birače da ispoštuju pravila” – precizirala je Borovac.