Grad Goražde i općine Novo Goražde i Čajniče potpisale memorandum o saradnji sa Fondacijom Dogs Trust

Predstavnici Grada Goražde i općina Novo Goražde i Čajniče,  sa Fondacijom Dogs Trust danas su potpisali Memorandum o saradnji na rješavanju problema pasa lutalica.
Memorandumom su definisana pravila, uvjeti i obaveze strana u procesu koje se tiču uspostave i implementacije Dogs trust programa  „Masovna sterilizacija napuštenih pasa na teritoriji Goražda, Čajniča i Novog Goražda“.
Voditeljica  operativnog odjela Fondacije „Dogs Trust“   Anida Dinarević, naglasila je da je ovakav vid saradnje  prvi put uspostavljen sa trima lokalnim zajednicama, kako bi se  pokušao sistemski riješiti problem pasa lutalica na njihovom području.
„ Ovaj problem jeste veliki i svi smo svjesni toga i Grad Goražde radi zaista kroz različite stavke što  iz budžeta  i na human način pristupa svemu ovome. Mi sm tu zaista da to podržimo jer znamo da nije jednostavno da jedna lokalna zajendica sama izdvaja sredstva i radi na rješavanju problema.  Kroz ono što sznamo sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa lokalnim zajendnicama i kroz partnerske veterinarske klinike pokušat ćemo smanjiti tu postojeću populaciju“ – pojasnila je Dinarević.
Naglasila je da će že se i kroz razne aktivnosti raditi na podizanju svijesti o odgovornom vlasništvu, kako bi imali što manji broj napuštanja pasa jer, kako navode iz Fondacije, cilj je da svaki pas bude uz svog vlasnika  i da se spriječ  pojavu i lutanje pasa po ulicama.
„  Želim se zahvaliti predstavnicima opštine Čajniče i Novog Goražda koji su danas sa Gradom Goražde, zajedno pod jednakim uslovima potpisali Meorandum o saradnji na rješavanju pasa lutalica. To je problem koji svi imamo i na ovaj način tri lokalne zajednice potvrđuju odlučnost i spremnost za zajedničku saradnju u rješavanju tog problema“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.
I načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić potpisivanje Memoranduma  smatra značajnim i korisnim
„ Poznato je da se donošenjem Zakona o zaštiti životinja pojavio  i problem oko načina zbrinjavanja pasa lutalica, a on je posebno izražen kod nas u Gornje-drinskoj regiji. Potpisivanjem ovog Memoranduma nadam se da ćemo ovaj problem  bar ublažiti , pa i končano riješiti kroz nove odluke i zakonske akte. Mislim da samo ovako zajedno možemo doći do ozbiljnog rješenja“ – kazao je Karadžić.
U skladu sa Memorandumom, obaveze lokalnih zajendica su da aktivno i kontinuirano rade na provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i svih drugih relevantnih zakona, podzakonskih akata i propisa koji se odnose na oblast dobrobiti životinja i upravljanja populacijom pasa, te uspostavi  samoodrživog i trajnog sistema za upravljanje populacijom pasa u skladu sa zakonskim okvirom.