Ukazano na neophodnost dovođenja investitora na ove prostore, čime bi se stvorili uslovi za zapošljavanje i ostanak stanovništva

Načelnika općine Pale FBiH Almina Čutuka juče su posjetili premijerka BPK Goražde Aida Obuća i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović. Posjeta je okarakterisana kao terensko – radna, obzirom da nije održana u kancelariji već na terenu.

Načelnik Ćutuk sa premijerkom i ministrom u Vladi posjetio je prostor bivše kasarne u Hrenovici, kao i Toplik- mjesto izvora termalne vode. Ovo su samo neki od potencijalnih resursa i lokaliteta pogodnih za ulaganje na prostoru općine Pale FBiH.

Prema riječima načelnika Općine, situacija u ovoj općini je teška obzirom da ona nije samoodrživa i ovisi o podršci viših nivoa vlasti. Ta podrška nije izostala kada je u pitanju Vlada kantona, ali da bi se stvorili neki bolji i normalniji uslovi u ovoj općini potrebno je pokrenuti privredu.

“Mi imamo resurse i lokacije, u što su se mogli uvjeriti danas premijerka i ministar, nedostaju investitori”, rijeći su načelnika Ćutuka.

Premijerka Obuća ovom prilikom je kazala da će i u narednom periodu Vlada kantona pružati podršku u realizaciji projektnih aktivnosti lokalnih zajednica u sastavu BPK Goražde. Ono što je još bitnije jeste dovesti investitore na ove prostore, a time bi se stvorili uslovi za zapošljavanje i ostanak stanovništva na ovim prostorima.

Kada je riječ o projektima na prostoru ove lokalne zajednice a čija realizacija je u toku, jedan od njih je izgradnja mosta na rijeci Prači u naselju Lunje. Izgradnju mosta finansijski su podržali Općina Pale FBiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica te Vlada BPK Goražde. Ovom prilikom premijerka Obuća i ministar Halilović su zajedno sa načelnikom Ćutkom posjetili mjesto izgradnje, te izrazili zadovoljstvo dinamikom radova.Potom je uslijedila i posjeta samohranim majkama Mevli i Majdi Suljević. Na licu mjesta delegacije Općine i Kantona su se uvjerile u jednu pozitivnu priču kada su u pitanju ove porodice. U toku je realizacija projekta u koji su uključeni Vlada BPK, Općina Pale FBiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica,humanitarne organizacije kao i Savjet MZ Prača. Realizacijom ovog projekta, koji je pri kraju, riješit će se dugogodišnji problemi ove porodice kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje.Terensko – radnu posjetu načelniku Općine Pale FBiH, premijerka i ministar u Vladi kantona završili su posjetom porodici Suvada Drakovca, demobilisanog borca koji je tek odnedavno ostvario pravo na egzistencionalnu naknadu. Ova vrijedna porodica kroz projekat „ Socio – ekonomsko osnaživanje lokalnog stanovništva“ postala je korisnik podrške ekonomskog osnaživanja svog domaćinstva nabavkom motokultivatora. Osim toga, Suvadu će kroz program Ministarstva za socijalnu politiku BPK Goražde biti omogućena sredstva za nabavku priključaka za motokultivator.

 

www.bpkg.gov.ba