Servisne informacije

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa jačom kišom u Bosni. U Hercegovini slabije padavine se prognoziraju u sjevernim područjima. Vjetar je umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 10 i 16, a dnevna uglavnom između 17 i 22, na jugu do 27 stepeni.

Uz nestabilno vrijeme, kod hroničnih bolesnika su moguće nešto jače tegobe, naročito u drugom dijelu dana, kada će problem predstavljati porast sadržaja vlage u zraku, te izraženiji osjet sparine. Preporučljivo je u ovom periodu izbjegavati teže fizičke napore. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, malaksalosti i promjene raspoloženja.

U područjima gdje je tokom noći padala kiša ili još uvijek pada, savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Ponegdje na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog jutarnje magle. Sporije, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica, Donji Vakuf-Travnik, Žepče-Zenica i Bosanski Šamac-Orašje. Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Na vrijeme se informišite o prohodnosti puteva i graničnih prelaza, kako bi vaše putovanje učinili ugodnijim i sigurnijim.