Svečanosti prisustvovala i delegacija iz BPK Goražde

Svečanu vrpcu simbolično su prerezali predsjednik fondacije Markus Ferber i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, koji je također zamjenik predsjednika fondacije, a svečanosti uz brojne delegacije prisustvovali su premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić-Herić.

“Centralni fokus rada naše fondacije treba da bude usmjeren na izazove mlade generacije. Želimo doprinijeti promicanju raznolikosti i kritičkog promišljanja kao osnove za snažno, ujedinjeno društvo koje utjelovljuje vrijednosti Evropske unije!”, istakao je predsjednik fondacije Ferber.

Fondacija Hanns Seidel aktivna je u BiH od aprila 2023. godine i njen fokus je na poticanju međuetničkog dijaloga, posebno među mladima, te jačanju društvenog angažmana u Bosni i Hercegovini. Pored ostalih, partneri projekta su ministarstva obrazovanja, organizacije mladih, lokalne zajednice i nezavisne obrazovne institucije.

Fondacija je već do sada u suradnji sa lokalnim partnerima organizovala dvanaest seminara širom Bosne i Hercegovine. Poticanje dijaloga i povezivanja, posebno među mladom generacijom, uvijek je u središtu pažnje, a fondacija planira dosljedno nastaviti tim putem i u budućnosti. Planirane aktivnosti uključuju zajedničke radionice, seminare i diskusijske te događaje u obrazovnim institucijama, kako bi se u konstruktivnu razmjenu mišljenja uključili učenici, studenti i nastavnici.

Dakle, Fondacija Hanns Seidel dugoročno se zalaže za jačanje socijalne kohezije i demokratskog suživota u Bosni i Hercegovini te s radošću očekuje nastavak saradnje s lokalnim partnerima kako bi i dalje pružali vrijedan doprinos.

Nakon svečanog otvaranja, održana je panel rasprava u Europa House na temu “Spremni za budućnost: Obrazovanje kao ključ za integraciju Bosne i Hercegovine u EU”.Pored Visokog predstavnika učestvovali su i šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, Ministrica obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine Jasna Duraković, Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović i Ministrica obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona Daniela Perić.

 

bpkg.gov.ba