Sigurnost hrane i procesi kontrole kvalitete u mljekarskoj industriji od ključnog su značaja za očuvanje zdravlja potrošača i osiguranje kvalitete proizvoda. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako u svijetu godišnje jedno od deset ljudi biva pogođeno bolestima koje se prenose hranom. Tako se 7. juni širom svijeta obilježava kao Svjetski dan sigurnosti hrane. Na taj dan želi se usmjeriti pažnja javnosti na značaj sigurnosti hrane za zdravlje ljudi i privredu. Cilj je potaknuti aktivnosti koje će pomoći u prevenciji, otkrivanju i upravljanju rizicima porijeklom iz hrane. Ove godine u Lactalis grupaciji Svjetski dan sigurnosti hrane se obilježava pod motom „Jeste li pripremljeni za neočekivano?“ (Are you prepared for the unexpected?).
Kada je u pitanju mljekarska industrija, sigurnost hrane uključuje niz koraka i procedura, počevši od same proizvodnje mlijeka na farmama do konačnog pakiranja i distribucije mliječnih proizvoda. Tako su higijenski uslovi na farmama prvi korak u kontroli kvalitete mlijeka, tj. pravilna higijena muznih krava, opreme za mužnju i spremnika za mlijeko, kao i redovna edukacija farmera o dobrim higijenskim i proizvođačkim praksama.
Sirovo mlijeko mora se redovno testirati na prisutnost mikroorganizama, somatskih stanica, antibiotika, hormona i drugih kontaminanata. Za ove procese u kompaniji Lactalis BH zaslužni su kontrolori proizvodnog procesa, koji obezbjeđuju da samo najkvalitetniji proizvodi stignu do našeg stola. Na čelu tima koji je zadužen za kontrolu kvaliteta i koji neprestano prati cjelokupan proces proizvodnje, kako bi sve teklo kako treba, je voditelj kontrole kvaliteta Mirza Čolić.
– Puno je koraka koji prethode ulasku mlijeka u proizvodnju. Kontrola kvaliteta se prožima kroz sve procese nastanka mliječnih proizvoda, a prate je tri faze: ulazna, procesna i finalna kontrola. Za svaku fazu potrebno je implementirati plan monitoringa analiza, sa tačno određenim parametrima, metodama, dinamikom analiza, odgovornostima i propisanim korektivnim mjerama u slučaju odstupanja. Lactalis grupa je svjetski lider u proizvodnji mliječnih proizvoda, a zahvaljujući naprednim komunikacijskim tehnologijama svaka članica grupe ne samo da je uvijek “up to date”, nego i aktivno učestvuje u kreiranju novih i ažuriranju postojećih standarda kvaliteta. Ove godine Svjetski dan sigurnosti hrane Lactalis BH obilježava kroz mnoštvo raznih aktivnosti a sve u cilju dodatnog razvijanja kulture sigurnosti hrane kod naših uposlenika, objašnjava Čolić.
Mljekara Inmer koja posluje u okviru Lactalis grupe je u sve svoje proizvodne procese uspješno implementirala i certificirala najviše standarde kvaliteta kao što su Halal, ISO 9001, ISO 14001, HACCP i IFS Food što dodatno garantuje najviši kvalitet mliječnih proizvoda proizvedenih u ovom Lactalisovom proizvodnom pogonu u Gradačcu.
prime.ba