Goražde je danas regionalni centar zabave i druženja: Igrao se rukomet na pijesku i uživalo u raftingu

Goražde je ovog vikenda domaćin sedmog Međunarodnog rukometnog turnira veterana koji je ove godine okupio čak 12 ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji iz BiH i regiona.

Turnir se održava na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Goraždu, popularnoj gradskoj plaži Žanj u srcu grada, a gosti dvodnevnog turnira uživali su i u nezaboravnom raftingu Drinom od Modrana u Ustikolini do Goražda.

Dobrodošlicu im je poželio Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda dok je turnir svečano otvorio Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH.

Mnogima od učesnika ovo je prvi dolazak u grad na Drini, a za razliku od drugih kolega, veterani iz Trogira su redovni gosti Goražda.

“Od prvog turnira smo tu, punih sedam godina. Dolazak ovdje nam je prioritet u odnosu na sve ostale pozive koje dobivamo. Ovdje je stvarno savršeno, ljudi, grad, ne možemo od ovog odustati, svaka vam čast. Svako normalno voli pobijediti, ali nekad je dovoljno da je lijepo druženje, a ovdje je fenomenalno”, kaže Mira Milić.

Pohvale organizatorima

Jelena Narančić je iz Novog Sada, ali je u Goražde stigla sa veterankama iz Pančeva jer je o turniru čula samo riječi hvale i nije željela propustiti jedno lijepo iskustvo.

“Prvi put sam ovdje, dobili smo poziv od rukometaša sa turnira jer učestvujemo na drugim turnirima, bila je zanimljiva ideja i tako sam i ja došla. Jučer smo se spustili niz Drinu bilo mi baš zanimljivo, a rukomet na pijesku je poseban. Ovaj turnir je malo drugačiji od ostalih i zato sam tu” kaže Jelena.

Za BASK veterane iz Beograda ovo je također prvi dolazak u Goražde. Posebno su uživali u svježini i ljepotama rijeke Drine nakon užarenog beogradskog asfalta.

“Blago rečeno je da smo oduševljeni gostoprimstvom, organizacijom i cjelokupnim događajem. Svaka čast momcima sa Drine, ovo je fantastično iskustvo” kaže Vladan Petrulović.

Njegov kolega Miodrag Milinković priznaje da je iznenađen onim što je doživio u Goraždu.

“Ja sam malo pregorio na suncu, ali sve je super. Ja lično prvi put igram rukomet na pijesku, veoma je zanimljiv, malo drugačija pravila, ali sve je to rukomet i dobar povod da se skupimo i družimo”, kaže Miodrag.

Ove godine na turniru učestvuju i veterani rukometne reprezentacije Sjeverne Makedonije koji su došli u “najjačem” sastavu i favoriti su za pobjednika turnira.

“Drago nam je zbog poziva, uživamo istinski u ova dva dana, igramo prvi put na ovaj način, novo iskustvo i za nas različito. Ovo što smo do sada vidjeli je dovoljno i možemo slobodno reći naredne godine dolazimo u većem broju da uživamo”, kaže Dalibor Lukić, član rukometne reprezentacije Sjeverne Makedonije.

Turniru rukometnih veterana predhodila je rukometna utakmica na pijesku najmlađih uzrasta MRK Goražde, a domaćini ovog atraktivnog događaja, Udruženje rukometnih veterana Radnički – Goražde s pravom su ponosni na činjenicu da turnir svake godine izaziva sve veći interes.

“Svaki put imamo sve više učesnika, a ove godine duplo ih je više nego prošle, što nas posebno raduje. Tu su učesnici iz S. Makedonije, Slovenije, Srbije i BiH, a posebno nas raduje činjenica da su se uspjele okupiti i goraždanske rukometne veteranke”, kaže Adnan Muhić, predsjednik Organizacionog odbora.

Grad sporta

Naglašava da je Goražde, u susret internacionalnom Festivalu prijateljstva, grad sporta, istinske zabave i druženja.

“Naše gradsko kupalište Žanj jedinstvena je atrakcija i mi smo željeli da se rukomet igra u srcu Drine čime promovišemo ljepotu naše rijeke i svega što imamo ovdje”, kaže Muhić.

Dobru zabavu na turniru organizatori su priredili uz pjena party, podsjećajući da se u Goraždu večeras održava i Međunarodna utrka prijateljstva 5K.

“Još jednom ćemo pokazati koliko u ovaj grad vrijedi doći jer naša želja i cilj je upravo da okupljamo ljude, širimo pozitivnu energiju toleranciju i promovišemo istinske vrijednosti što nam u ovim teškim vremenima nedostaje. Goražde je grad rukometa i sporta općenito i kada se tome doda Drina i sve ostale ljepote onda je to dobitna kombinacija”, ističu organizatori.