Zašto je Goražde omiljena destinacija sportista iz cijelog regiona?

 

Koliko je samo radosti u gradu na Drini bilo u subotu, 27. jula uz Međunarodnu trku prijateljstva 5 K i Međunarodni turnir rukometnih veteranki i veterana

GORAŽDE I GORAŽDANSKI SPORTSKI ZANESENJACI KAO MISIONARI MIRA I PRIJATELJSTVA
  Dvadeset sedmi juli 2024. Pravi ljetni. Vedar i nasmijan…Stotine dječaka i djevojčica, mladih i malo strarijih ljudi do(nose) tu vedrinu i te osmijehe i čine da vedrina djeluje, u ovom vremenu, ma znate kako ga zovemo, gotovo nestvarno..A nije…Sva ta radost i osmijesi su se desili u Goraždu, baš tog dana…
A desili su se zahvaljujući goraždankama i goraždanima, sportskim zaljubljenicima ili zaljubljenicima u sport. I dobrotu, prijateljstvo. Ljudima koji su uložili svu svoju ljubav prema sportu i snažnu volju, u dvije manifestacije koja su učinile Goražde omiljenom destinacijom za veliki broj nekadašnjih aktivnih sportitkinja i sportista ali i veliki broj aktivnih profesionalnih i amaterskih sportista i sportistkinja iz regiona…
U istom danu, uz vječnu Drinu dvije velike manifestacije…Naravno, ne slučajno, uz Drinu. Jer ova rijeka je već godinama poveznica koja okuplja dobre ljude iz regiona, posvećene sportu, druženju, prijateljstvu.
Na kultnoj goraždanskoj plaži Žanj održan je Međunarodni turnir rukometnih veteranki i veterena. Rukomet na pijesku? Zašto ne. Goraždanski kuriozitet!Kakva je to super sportska i prijateljska fešta bila. Dvanaest ekipa u iz regiona u muškoj i ženskoj konkurenciji učinili su ovaj turnir i Žanj mjestom koje se voli i na koje se dolazi sa radošću..I mnogo opravdane radosti za organizatora, veterane MRK „ Goražde“.
Uz Drinu, istoog dana još jedna velika sportska manufestacija, četvrta po redu Međunarodna trka prijateljstva 5 K, sve značajnija i sve popularnija atletska manifestacija…
350 UČESNIKA IZ 14 ZEMALJA U GLAVNOJ TRCI, 250 DJEČAKA I DJEVOJČICA IZ VIŠE GRADOVA U 6 DJEČIJIH TRKA
   U goraždanskoj Omladinskoj ulici i na platou Centra za kulturu, dvadeset sedmog jula popodne, kako se to obično kaže i piše, vrilo je kao u košnici. Čekalo se da sat orkuca 17 sati i 30 minuta i starta prva utrka dječijeg programa velike Međunarodne trke prijateljstva 5 K, četvrte po redu, sportskog događaja koji organizuje Atletski klub Goražde, uz podršku prijatelja i finansijsku podršku sponzora.Ova utrka je bila i najava Festivala prijateljstva.
Uz stazu u Omladinskoj ulici mnoštvo roditelja, rodbine i drugara, razigranih i pomalo nestrpljivih najmlađih atletičara. I svuda, radost.
A onda su uslijedile trke za djecu u šest starosnih kategorija koje su bile praćene uz zdušno bodrenje brojnih navijača, publike koja je svakako sastavni dio ukupne vedre atmosfere koja uvjek vlada kada je ova sportska manifestacija u pitanju.
250 djevojčica i dječaka istrčalo je svoje dionice i svima će ovaj nastup biti podstrek da se možda uz odrastanje krenu i ozbijlno baviti atletikom. Treba li i pisati o tome koliko je i samo učešće za sve njih donijelo sreće.
A onda je u 19 sati krenula glavna trka dužine 5 kilometara, trka čija staza vodi najatraktivnijim dijelovima Goražda, posebno onim dijelom koji prati tok Drine, u srcu grada.
POBJEDNICI 5 K TRKE SU IVAN BUBNOV IZ CRNE GORE I SLAĐANA STAMENKOVIĆ IZ SRBIJE
 5 K trka praćena je uz podršku publike cijelim njenim „ tokom“ a na cilju su najvatreniji poklonici atletike s nestrpljenjem čekali ishod…Jer, nastupilo je 350 atletičara iz 14 zemalja, među kojima je bio značajan broj poznatih atletskih imena iz BiH i regiona, ali i veliki broj atletičara amatera i rekreativaca.
Prvi je na cilj stigao Ivan Bubkov iz Atletskog kluba „Milenijum“ iz Crne Gore, dok je to u ženskoj konkurenciji učinila Slađana Stamenković, atletičarka beogradske Crvene zvezde (Srbija).
U muškoj konkurenciji drugo mjesto osvojio je Kejlb Grinvič iz Sarajeva, a treće Emir Hastor iz Goražda. U ženskoj konkurenciji drugo mjesto pripalo je Emini Alagić CR 387 BiH a treće Almi Hrnjić (CR 387 BiH).
Tradicionalno, pehari su dodjeljeni i najbržim učesnicima i učesnicama trke iz Goražda. Nagrade su pripale, za prvo mjesto Džananu Obući, drugo Feridu Topuzu i treće Anesu Popoviću a u konkurenciji žena, Adni Đogo, Merjemi Šuman i Aidi Hastor.
 Uz medalje i pehare učesnicima svih trka, na kraju manifestacije, još nekoliko priznanja za atletičare i prijateljima zahvalnice. Darko Lončar, direktor Sarajevskog maratona uručio je priznanja Anesu Popoviću, Edinu Borovcu i Džananu Obući, Goraždanima koji su prvi put istrčali ovaj maraton. Za nesebičnu podršku AK Goražde u organizaciji trke uručena su priznanja Adnanu Fejziću i organizaciji „Dečki u plavom“ iz Sarajeva.
Atletski klub „ Goražde ima uspješnu saradnju sa drugim udruženjima i organizacijama iz Goražda, pa je u okviru te saradnje i ovaj put, održana Šetnja za ozdravljenje žena oboljelih od karcinoma dojke” pod sloganom “Želim biti zdrava”. Nju je organizovalo Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke “Biser“.
Mnogo radosti u jednoj manifestaciji, a najradosniji su bili osvajači medalja u dječijim trkama. Naravno. Niko ne zna da se raduje kao djeca. Zato, evo i imena najuspješnijih najmlađih atletičara…
6 TRKA, 36 MEDALJA I HILJADE OSMIJEHA
CICIBANKE 2020/21 I MLAĐE(50m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. NADJA HASANOVSKI GORAŽDE
2. DANIJA PRUTINA GORAŽDE
3. ALEJNA FORTO GORAŽDE
CICIBANI 2020/21 I MLAĐE(50m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. AMAR ZORLAK GORAŽDE
2. DARIS KANLIĆ GORAŽDE
3. NEDIM RIZVIĆ GORAŽDE
CICIBANKE 2018-2019 (100m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. MIJANA SIMOVIĆ PALE
2. JULINA KOVAČ PALE
3. MONA BUKVA GORAŽDE
CICIBANI 2018-2019 (100m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. ADIJAN MANDŽO GORAŽDE
2. IVAN KOVAČEVIĆ PALE
3. ARMAN OPUTAR GORAŽDE
DJEVOJČICE 2016-2017 (150m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. ANDREA KUBURIĆ PALE
2. ALINA BEGOVIĆ GORAŽDE
3. NEDŽLA OSMANAGIĆ GORAŽDE
DJEČACI 2016-2017 (150m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. EMIN KANLIĆ GORAŽDE
2. EMAN SALISPAHIĆ GORAŽDE
3. EMAN AGANOVIĆ GORAŽDE
DJEVOJČICE 2014-2015 (200m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. NINA TADIĆ PALE
2. REJHA KOVAČEVIĆ GORAŽDE
3. EMINA SIRČIĆ GORAŽDE
DJEČACI 2014-2015 (200m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. EMIR DEDIĆ GORAŽDE
2. MUHAMED KALOPER GORAŽDE
3. EDIN ZORANJIĆ SARAJEVO
DJEVOJČICE 2012-2013 (250m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. ANA PETROVIĆ PALE
2. HANNAN ČELJO GORAŽDE
3. ILMA KAROVIĆ GORAŽDE
DJEČACI 2012-2013 (250m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. FARIS MANDŽO GORAŽDE
2. DAVUD BEGOVIĆ GORAŽDE
3. KENAN KONJIĆ MOSTAR
DJEVOJČICE 2010-2011 (300m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. NAIMA KRAASS NJEMAČKA
2. LARA ĆOSOVIĆ FOČA
3. SARAH ROGO GORAŽDE
DJEČACI 2010-2011 (300m)
PLASMAN IME I PREZIME GRAD
1. SANIN GABELA GORAŽDE
2. ALEN HETO ŠVEDSKA
3. ADIN ŠUMAN GORAŽDE
Izvor:Slavko Klisura