Svečano otvoren 27. Festival prijateljstva: Džejla i Henny pred goraždanskom publikom

Uz podizanje festivalske zastave, himnu festivala i spektakularan vatromet otvoren je 27. Internacionalni Festival prijateljstva Goražde 2024. Pozdrave u ime mladih Goražda uputili su učenici generacije goraždanskih škola, nakon čega su podigli zastavu Festivala na jarbol kod centralne bine Festivala. Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović uputio je dobrodošlicu na Festival i u grad prijateljstva svim građanima i gostima, te zvanično proglasio Festival otvorenim.

 

Na kafi sa Džejlom

 

Nakon svečanog otvaranja Festivala nastupila je muzička grupa Prava stvar/Tribute to Čola, a onda, nakon 5 godina, Džejla Ramović stala je pred goraždansku publiku. Iznenađenje večeri bio je i Džejlin kolega Miloš Stojković Henny. Džejla i Henny ranije su snimili dva dueta, koje je goraždanska publika zajedno pjevala sa zvijezdama prve festivalske večeri.

Za Džejlu je koncert u Goraždu bio mnogo emotivan i pun uzbuđenja, a dodaje i da je imala veliku tremu. Kaže da je ponosna na svoj grad i raznovrstan program koji su organizatori pripremili građanima i posjetiteljima.

“Kao dijete sa Drine i neko ko je kao mali krenuo da dolazi na festival, moram se zahvaliti organizatorima na pozivu, sretna sam zbog ovog nastupa u svom gradu. Mislim da festival niže svoje uspjehe, mogu da kažem da je ove godine poseban i širok program i da sam ponosna na svoj grad i ono što pružaju ovih dana građanima. Mi smo bogat grad mnogim talentima, ne samo sa muzičkog aspekta. Ponosna sam na cijelu ekipu i cijelu organizaciju”, poručila je Džejla.

Džejla Ramović nekoliko sati prije spektakularnog otvaranja Festivala prijateljstva našla vremena i za druženje s novinarima i sugrađanima. U opuštenoj atmosferi caffe bara Carpe diem, Džejla je ispričala kako usklađuje svoj dinamičan život na turneji s privatnim obavezama i željom da bude što više sa svojom porodicom i u svom gradu

“Svake noći u drugom gradu, ali kad vam to postane posao nije ni teško, zahtijeva puno vremena i odricanja, ispunjava me. Živim za muziku, svi znaju da je to moj put. Moj posao mi omogućava da se širim u nekim drugim mogućnostima, sretna sam jer radim sve što volim”, ispričala je Džejla.

Na pitanje ‘dokle si sa školom?’, koje joj često postavlja i porodica, kaže da trenutno završava posljednji semestar na fakultetu i bira temu za diplomski rad. Njena trenutna svakodnevnica najviše je posvećena nastupima, ali nije zaboravila svoj grad u kojem je počela svoju muzičku karijeru.

“Pa trudim se kad imam par dana da dođem ovdje gdje su mi roditelji i porodica i prijatelji, nemam mnogo vremena, ali kad dođem kažem meni je ovdje odmor i ovdje uživam”, kazala je.

Kazala je također da bi njen prvi album publika mogla očekivati tek u narednoj godini.

“To sam već jednom slagala, trebalo je biti do kraja ove godine, ali neće biti. Nadam se tome tokom naredne godine, ima dosta pjesama koje se spremaju i na kojima radim, ali album zahtijeva mnogo vremena i truda, ne mogu fizički da stignem u studio i da sve to završim. Ne žurim sa pjesmama koje izbacujem, ima ih dovoljno”, odgovorila je na neka od pitanja koja su zanimala publiku.

Regionalne zvijezde na Festivalu prijateljstva

Dan svečanog otvaranja počeo je sa otvaranjem Ljetnog sajma knjige na platou ispred Centra za kulturu i otvaranjem izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji Boje prijateljstva Goražde 2023.

U programu svečanog otvaranja učestvovali su Rudarska glazba Kakanj, Udruga mažoretkinja općine Kiseljak “Kiseljačke mažoretkinje”, Nadja Mašić i Nedim Karahmetović – pobjednici dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja” Goražde 2023., učenici OŠ “Husein ef. Dozo” sa muzičko-plesnim performansom “Daci vas mole, usporite pored škola”.

Brojni su kulturni i muzički događaji u organizaciji Centra za kulturu, pod pokroviteljstvom grada Goražda i Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK, planirani u periodu od 1. do 7. avgusta, a sadržaji su namijenjeni svim uzrastima.

Džejla Ramović, Laka i Lela, Zona Isključenja, Divlje Jagode, Al Dino, Galija, Haris Džinović, Željko Samardžić, Marchelo, Konvoj, Sassja samo su neka od imena koja nastupaju na ovogodišnjem Festivalu prijateljstva.

Stotine Goraždana uživalo je na Gubavica Session, cjelodnevnom DJ partiju i Goražde Music Maratonu, na kojem su nastupili Laka i Lela i lokalni muzičari i bendovi. Dio predfestivalskog programa bila je i Međunarodna trka prijateljstva koja je ove godine okupila više od 500 učesnika različitih uzrasta, a u glavnoj trci učestvovalo je 350 takmičara iz BiH i četrnaest zemalja regije i svijeta.

Već su počele foto radionice “Fotografijom kroz Festival prijateljstva”, koje vodi Haris Adžem, kao i Sajam starih zanata obrtnika Grada Goražda. U toku je i Razvojni kajak kamp, a očekuje nas i Prvenstvo BiH u slalomu i Međunarodna trka prijateljstva – spust u organizaciji Kajakaškog kluba Buk.

Očekuju nas promocije knjiga, filmova, predstave, a tu su i neizostavni i raznovrsni sadržaji za djecu. Svoju radost i osmijehe djeca će pokazati na maskenbalu ulicama grada, uz dobre ritmove Sarajevo drum orkestra tokom ceremonije zatvaranja Festivala.

Novina Glas Goražda/PR služba Festivala

Foto: Alem Bajramović