Kolač koji se ne peče: Desert s keksom i jabukama je vrlo jednostavan i ukusan

FOTO: nstagram/natalija_mysticcakes

Kolači u kojima se keks koristi kao podloga veoma su praktični, a pritom i vrlo ukusni. Stoga, ako volite jabuke, svakako isprobajte ovaj jednostavni desert.

Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Natalije Milodanović, koja je za ovaj kolač koristila tepsiju dimenzija 30×20 centimetara.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • otprilike 300 grama petit keksa
  • 700 grama rendanih jabuka
  • sok od pola limuna
  • 500 mililitara vode
  • šest kašika šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • dva pudinga od vanilije
  • jedna kašičica cimeta
  • šlag pjena i mlijeko/voda ili slatko vrhnje za šlag

 

 

 

 

Priprema:

Operite, ogulite i naribajte jabuke. Potrebno je da imate otprilike 700 grama naribanih jabuka. Stavite u šerpu pa sipajte 300 mililitara vode, sok od pola limuna, vrećicu vanilin šećera i obični šećer. Kuhajte nekih 10 minuta na srednje jakoj vatri kako bi jabuke malo omekšale.

U 200 mililitara razmutite puding od vanilije i ukuhajte zajedno s jabukama. Vratite na ringlu i kuhajte još nekoliko minuta da se puding zgusne. Na kraju umiješajte cimet. Smjesu ostavite da se kratko ohladi.

U tepsiju ili kalup stavite red keksa pa stavite polovinu smjese od jabuka i pudinga pa poravnajte. Ponovo složite red keksa i rasporedite ostatak smjese. Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom ga stavite u frižider. Kasnije umutite šlag pjenu s mlijekom/vodom ili jednostavno umutite vrhnje na šlag i nanesite na ohlađen kolač. Možete ga dodatno ukrasiti cimetom.

 

klix