Federalni ministar zdravstva I predstavnici Svjetske banke posjetili BPK Goražde

Federalni ministar zdarvstva Nediljko Rimac sa saradnicima te predstavnici Svjetske banke danas su posjetili Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde.
Sa resornim kantonalnim ministrom Senadom Čeljom te direktorima svih zdravstvenih ustanova,  razgovarano je o potrebama zdravstva  na području  kantona, s obzirom da se FBiH planira zadužiti kod Svjetske banke, u cilju opremanja svih zdravstvenih ustanova na području ovog entiteta.
 “ Vlada FBiH ide u jedan kreditni aranžman sa Svjetskom bankom, zadužuje se za potrebe svih zdravstvenih institucija u FBiH. Mi u sklopu tih aktivnosti obilazimo sve kantone I s tim ciljem smo I u BPK Goražde,  kako bi direktori svih zdravtsvenih institucija iskazali svoje potrebe, hitne, srednjoročne I dugoročne. Čuli smo sve problem i specifičnosti ovog prostora tako da ćemo mi to sigurno uvažiti na dobrobit pacijenata ali I svih ljudi koji žive na prostru ovog knatona” – kazao je ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac.
Dodao je da su prioriteti zdravstvenih ustanova različiti, a potrebe velike
“ Prioriteti su recimo sanitetska vozila za transport jer je Kantonalna bolnica ovdje relativno mlada, tako da se u hodu stvaralo I još se radi na tome marljivo I ono što sam čuo je za svaku pohvalu pogotovo kada je u pitanju Vlada FBiH koja je kroz Zakon o konsolidaciji dodjeljivala određena sredstva. Kantonalna bolnica u Goražde je od onih koje I u tom smislu treba pohvaliti, jer se savjesno, domaćinski odnosila prema tim sredstvima I to treba vrednovati I valorizirati” – kazao je on.
Federalni ministar pojasnio je da su grant sredstva za FBiH predviđena  u iznosu od 21 milion američkih dolara, od ukupnih  72 miliona jer 52 su predviđena  RS-u
“ Ja ne znam, ali oni će vjerovatno  da li dio ili možda kompletan ponuđeni aranžman  odbiti. Danas smo čuli od predstvanika Svjetske banke da ćemo  ili dio ili  kompletan aranžman vratiti u okvire Vlade FBiH I ja ću na tome kao ministar insistirati, da poboljšamo uvjete, jer potreba imamo mnogo a novca ograničeno” – kazao je Rimac.
Resoni kantonani ministar Senad Čeljo precizirao je da zdravstvenim ustanovama na području BPK nedostaje još mnogo dijagnostičke I terapeutske opreme, patronažnih I sanitetskih  vozila zbog razuđenosti terena gdje žive pacijenti, te da je cilj da kadrovi koje ovaj kanton ima, budu maksimalno iskorišteni a pacijenti dobiju što kvalitetniju I bržu uslugu
“ Na nama je da pripremimo kvalitetne projekte i iskažemo potrebe prije svega za opremom I sve ostale kojima će se unaprijediti prije svega pružanje usluga u našem kantonu. Ovdje je težište stavljeno na što veće pružanje usluga u samom mjestu življenja, kako bi se proces pružanja zdravstvenih usluga u što većoj mjeri racionalizirao. Ono što predstoji je da sublimiramo potrebe koje su zdravstvene ustanove već iskazale I da prezentujemo I kvalitetno obrazložimo federalnom ministarstvu u Svjetskoj banci. Mi ćemo se potruditi da značajnija sredstva dođu u Goražde” – kazao je Čeljo.