Uprava policije MUP-a BPK Goražde okončala prvu fazu projekta video nadzora

 
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde okončala je prvu fazu projekta uspostave video nadzora, započetog prošle godine.
Stručni saradnik za odnose s medijima Jasenko Hadžić pojasnio je da je značajan broj raskrsnica i drugih površina na području Grada Goražda pod stalnim videonadzorom
„U prvoj fazi iz budžeta BPK Goražde  izdvojeno je oko 100.000 KM i na osam lokacija je instalirano 11 kamera koje će pomoći u radu policijskih službenika i olakšati rasvjetljavanje eventualnih krivičnih djela i prekršaja, a samim tim i povećati sigurnost građana“ – kazao je Hadžić.
Napomenuo je da se vrlo brzo očekuje raspisivanje  tendera za drugu fazu projekta  vrijednosti 150.000 KM.
„ Na 28 lokacija planirana je instalacija još 33 kamere, 25 u Goraždu i tri u Općini Pale u F BIH. U Općini Foča u FBiH  već postoji instalirana oprema. Nastavak projekta olakšava to što je već u prvoj fazi instaliran softver na koji će se, uz  prateću hardversku opremu koja je takođe instalirana, moći će se kačiti veći broj kamera, koliko nam bude potrebno. Sredstva za drugu fazu u  iznosu 130.000 KM obezbjeđena su u budžetu  BPK dok je  20.000 KM  donatorskih sredstava od privrednog subjekta „EMKA Bosnia“ kojima se ovom prilikom zahvaljujemo“ – kazao je Hadžić.
On je prezentovao i zanimljiv podatak vezan  za nadzor na magistralnoj cesti M20.
„ Na magistralnoj cesti M20, dionica od Goražda prema Foči u  FBiH, u prvih devet mjeseci ove godine registrovano je  2.051.355 prolazaka vozila, što u prosjeku iznosi preko 7.500 vozila dnevno.  To govori da je frekvencija saobraćaja na ovom potezu iz godine u godinu sve veća te se očekuje da će policija i u narednom periodu imati  više posla ali i da će uz instaliranu opremu biti značajno lakše“ – kazao je Hadžić.